[LateX] Problem z podglądem i zapisem
[LateX] Problem z podglądem i zapisem
Witam, otóż mam taki problem, że po zainstalowaniu latex'a wszystko działało, lecz z czasem przestał działać podgląd. Zauważyłam też, że zapisuje mi tylko plik tekstowy i .tex. Instalowalam gostgum, ghost script, basic mixtex2.8 i technic center bodajże 6.2 nawet reinstal nie pomógł. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, o 18:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
[LateX] Problem z podglądem i zapisem
Napisz prościutki plik LaTeX-a z jednym zdaniem i jednym równaniem. Skompiluj i podeślij plik źródłowy (tex) i plik z rozszerzeniem log. Na podstawie tego, co piszesz, niczego nie da się zdiagnozować.
Pliki zamieść w tagach
Pliki zamieść w tagach
code
.[LateX] Problem z podglądem i zapisem
Kod: Zaznacz cały
documentclass[12pt, a4paper]{report}
usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{polski}
usepackage{amsmath, amsfonts, amssymb, amsthm}
usepackage[a4paper, hmargin={4cm,2.5cm}, vmargin={2.5cm,2.5cm}]{geometry}
usepackage[pdftex]{graphicx}
linespread{1.3}
usepackage{indentfirst}
pagestyle{plain}
egin{document}
Przestrzeń unitarna
definicja 1
Odwzorowanie left(|
ight) :$V imesV$
ightarrow$K$ nazywać będziemy iloczynem skalarnym na $V$ wtedy i tylko wtedy, gdy spełnione są następujące warunki:
egin{enumerate}
item forall_{$x,y$in $V$}left($x|y$
ight)=ar{left($y|x$
ight)}
item forall_{$x,y$in $V$} forall_{alphain $K$}left(alpha $x|y$
ight)=alpha($x|y$
ight)
item forall_{$x,y,z$in $V$}left($x+y|z$
ight)=left($x|z$
ight)+left($y|z$
ight)
item forall_{$x$in $V$}$x$
eq0:left($x|x$
ight)in$R$wedgeleft($x|x$
ight)>0
end{enumerate}
W przypadku gdy $K$ jest ciałem liczb rzeczywistych mamy left($x|x$in$R$
ight), a więc left($x|y$
ight)=ar{left($x|y$
ight)}=left($x|y$
ight), czyli iloczyn skalarny jest symetryczny.
definicja 2
Każdą parę postaci left($V$,left(|
ight)
ight), gdzie $V$ jest przestrzenią liniową nad ciałem $K = C$ oraz left(|
ight)iloczynem skalarnym na $V$ nazywać będziemy przestrzenią unitarną.
W przypadku gdy $K = R$ parę będziemy nazywać rzeczywistą przestrzenią unitarną.
end{document}
Kod: Zaznacz cały
This is pdfTeX, Version 3.1415926-1.40.10 (MiKTeX 2.8) (preloaded format=pdflatex 2012.9.14) 14 SEP 2012 17:24
entering extended mode
**C:/Users/acer/Desktop/LaTeX1.tex
(C:/Users/acer/Desktop/LaTeX1.tex
LaTeX2e <2009/09/24>
Babel <v3.8l> and hyphenation patterns for english, dumylang, nohyphenation, ge
rman, ngerman, german-x-2009-06-19, ngerman-x-2009-06-19, french, loaded.
("C:Program Files (x86)MiKTeX 2.8 exlatexase
eport.cls"
Document Class: report 2007/10/19 v1.4h Standard LaTeX document class
("C:Program Files (x86)MiKTeX 2.8 exlatexasesize12.clo"
File: size12.clo 2007/10/19 v1.4h Standard LaTeX file (size option)
)
c@part=count79
c@chapter=count80
c@section=count81
c@subsection=count82
c@subsubsection=count83
c@paragraph=count84
c@subparagraph=count85
c@figure=count86
c@table=count87
abovecaptionskip=skip41
elowcaptionskip=skip42
ibindent=dimen102
)
("C:Program Files (x86)MiKTeX 2.8 exlatexaseinputenc.sty"
Package: inputenc 2008/03/30 v1.1d Input encoding file
inpenc@prehook= oks14
inpenc@posthook= oks15
("C:Program Files (x86)MiKTeX 2.8 exlatexasecp1250.def"
File: cp1250.def 2008/03/30 v1.1d Input encoding file
))
[LateX] Problem z podglądem i zapisem
Masz podstawowe błędy w składni LaTeX-a. Jeśli będę miał trochę czasu i humoru, to poprawię.
[LateX] Problem z podglądem i zapisem
mniejsza o blędy bo latex powinien je odszukiwac, nie ma co tego poprawiac bo nawet jesli by bylo zle to powinno sie w pdfie zapisac a tego nie robi. i o to chodzi a nie o bledy w skladni....
[LateX] Problem z podglądem i zapisem
Nie może się zapisać w pdf-ie, gdyż błędy składniowe były horrendalne, a poprawna kompilacja zwyczajnie niemożliwa. Zobacz, gdzie kończy się log. Po przeczytaniu preambuły. Na tlumaczenie, co jest źle, straciłbym trzy godziny na żywo, co dopiero w Internecie
Spróbuj skompilować moją wersję po poprawkach i powiedz czy działa?
Dodałem także trochę poprawek kosmetycznych, napisałem R, K i C fontem matematycznym. U mnie pdf tworzy się bez zarzutu.
Spróbuj skompilować moją wersję po poprawkach i powiedz czy działa?
Dodałem także trochę poprawek kosmetycznych, napisałem R, K i C fontem matematycznym. U mnie pdf tworzy się bez zarzutu.
Kod: Zaznacz cały
documentclass[12pt, a4paper]{report}
usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{polski}
usepackage{amsmath, amsfonts, amssymb, amsthm}
usepackage[a4paper, hmargin={4cm,2.5cm}, vmargin={2.5cm,2.5cm}]{geometry}
usepackage[pdftex]{graphicx}
linespread{1.3}
usepackage{indentfirst}
pagestyle{plain}
egin{document}
Przestrzeń unitarna
definicja 1
Odwzorowanie $(|):V imes V
ightarrow K$ nazywać będziemy emph{iloczynem skalarnym} na $V$ wtedy i tylko wtedy, gdy spełnione są następujące warunki:
egin{enumerate}
item $forall_{x,yin V}(x|y)=overline{(y|x)}$
item $forall_{x,yin V} forall_{alphain mathbb{K}}left(alpha x|y
ight)=alphaleft(x|y
ight)$
item $forall_{x,y,zin V}left(x+y|z
ight)=left(x|z
ight)+left(y|z
ight)$
item $forall_{xin V}x
eq0:left(x|x
ight)in Rwedgeleft(x|x
ight)>0$
end{enumerate}
W przypadku, gdy $K$ jest ciałem liczb rzeczywistych mamy $left(x|xin mathbb{R}
ight)$, a więc $left(x|y
ight)=overline{left(x|y
ight)}=left(x|y
ight)$, czyli iloczyn skalarny jest symetryczny.
definicja 2
Każdą parę postaci $left(V,left(|
ight)
ight)$, gdzie $V$ jest przestrzenią liniową nad ciałem $mathbb{K} = mathbb{C}$ oraz $left(|
ight)$ jest iloczynem skalarnym na $V$, nazywać będziemy emph{przestrzenią unitarną}.
W przypadku gdy $mathbb{K} = mathbb{R}$, parę będziemy nazywać emph{rzeczywistą przestrzenią unitarną}.
end{document}