[Systemy liczbowe] System szesnastkowy

SzynekPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

[Systemy liczbowe] System szesnastkowy

Post autor: SzynekPL »

Witajcie. Może mi ktoś rozpisać \(\displaystyle{ 25}\) na system szesnastkowy?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 17:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

System szesnastkowy

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ 25= 16+9=1 \cdot 16 ^{1}+9 \cdot 16 ^{0}=19 _{hex}}\)
ODPOWIEDZ