[C] Struktury

opolak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 sty 2011, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

[C] Struktury

Post autor: opolak »

Witam, czy mógłby mi ktoś wyłumaczyć co w tym kodzie jest źle że po dodaniu do struktur tych zmiennych nie moge pozniej wyswietlic tej tablicy zmienionej?? dopiero sie ucze zrozumcie czlowieka w potrzebie i ciach ze nie chce wyjsc

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <stdio.h>

struct polo
{
int a,b,c,d;

};


 


int main (){

int *tab [11][11]={ 
		{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10},
		{1,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{2,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{3,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{4,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{5,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{6,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{7,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{8,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{9,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0},
		{10,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0}};



int xp,yp,xk,yk;
scanf("%d",&xp);
scanf("%d",&yp);
scanf("%d",&xk);
scanf("%d",&yk);
polo trzy;
trzy.a = xp;
trzy.b = yp;
trzy.c = xk;
trzy.d = yk;

for(trzy.a;trzy.c;trzy.a++){
for(trzy.b;trzy.d;trzy.b++)
{
tab[trzy.a][trzy.b]=2;
}
}

int i,j;
for(i=0;i=11;i++)
{
	for(j=0;j=11;j++)
	{

		printf("czesc %d",tab[i][j]);
}
}



return 0;
}
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, o 08:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Stosuj tagi code. Powstrzymuj się od wulgaryzmów.
Awatar użytkownika
lackiluck1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

struktury c

Post autor: lackiluck1 »

Na pierwszy rzut oka widzę błędne warunki działania pętli, powinno być:

Kod: Zaznacz cały

for(trzy.a;trzy.a < trzy.c;trzy.a++)
{
   for(trzy.b;trzy.b < trzy.d;trzy.b++)
   {
       tab[trzy.a][trzy.b]=2;
   }
}

int i,j;

for(i=0;i < 11;i++)
{
   for(j=0;j < 11;j++)
   {
      printf("czesc %d",tab[i][j]);
   }
}
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

struktury c

Post autor: steal »

Kod: Zaznacz cały

for(trzy.a;trzy.c;trzy.a++){
for(trzy.b;trzy.d;trzy.b++)
{
tab[trzy.a][trzy.b]=2;
}
}
A co ta część ma wykonywać? Napisz może co w tym programie chcesz zrobić.
opolak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 sty 2011, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

struktury c

Post autor: opolak »

ogólnie chce nauczyć sie struktur i wymyśliłem sobie takie zadanie: że jest tablica \(\displaystyle{ 10 \times 10}\). Użytkownik wskazuje pkt poczatkowy i pkt koncowy na tablicy i w tych miejscach czyli np od pkt \(\displaystyle{ 2,2}\) do \(\displaystyle{ 5,5}\) sa zaznaczane pkt. I cala zabawa ze program ma byc na strukturach, i wszystko fajnie do momentu jak ma mi wyswietlic tablice. Nic sie nie dzieje tak jakby po tym fragmencie program sie zamykał.

Kod: Zaznacz cały

trzy.a = xp;
trzy.b = yp;
trzy.c = xk;
trzy.d = yk;

for(trzy.a;trzy.c;trzy.a++){
for(trzy.b;trzy.d;trzy.b++)
{
tab[trzy.a][trzy.b]=2;
}
}
-- 31 sie 2012, o 01:31 --

warunki pętli były złe wielkie dzięki zamykam
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, o 08:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Stosuj tagi code.
ODPOWIEDZ