• z prywatnym składnikiem statycznym.
• publiczną funkcję statyczną zwracającą wartość składnika statycznego.
• zadeklaruj obiekt, wskaźnik do obiektu i napisz wszystkie możliwe wywołania (dostępu do) składnika statycznego i funkcji statycznej.
Kod: Zaznacz cały
class klasa {
static char st;
int cos;
public:
klasa (int ini):cos(ini){}
static char daj() {
st=999;
return st;}
int funkcja() {cout << cos; return cos;}
};
char klasa::st;
klasa k1(12), k2(33);
int (klasa::*fun_zwy)()=&klasa::funkcja;
int (klasa::*fun_zwy1)()=klasa::funkcja;
char (*fun_sta)()=&klasa::daj;
char (*fun_sta1)()=klasa::daj;
void main()
{
clrscr();
fun_zwy=&klasa::funkcja;
(k1.*fun_zwy)();
fun_zwy1=klasa::funkcja;
(k2.*fun_zwy1)();
getchar();
}