[Python] Przypisywanie zmiennych

bordo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: bordo »

Witam
Dopiero się uczę programować. Zacząłem od podstaw. Uczę się z książki. Tam był taki przykład

Kod: Zaznacz cały

first_string="To jest tekst"
second_string="To jest inny tekst"
first_number=4
second_number=5
print "Pierwsze zmienne to: %s, %s, %d, %d" % (first_string, second_string, first_number, second_number)
Powinno się wyświetlić

Kod: Zaznacz cały

Pierwsze zmienne to: To jest tekst, To jest inny tekst, 4, 5
Aczkolwiek ciąglę mam błąd.
W ogóle nie mogę przypisać czegoś za pomocą %s lub %d. Ciągle wyskakuje mi błąd. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 3 lip 2012, o 18:33 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: wawek91 »

W pythonie nigdy nie pisałem, ale może napisz jakiej treści wyskakuje błąd i będzie można się zorientować co jest źle.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: Althorion »

Przede wszystkim: jaki Python i na jakim systemie. Zarówno print, jak i formatery stringów się poważnie pozmieniały w ciągu ostatnich kilku lat.

Używana przez Ciebie składnia jest już nieco archaiczna. Zastanów się, czy chcesz się uczyć starej wersji języka (która dalej jest szeroko wykorzystywana, ale coraz rzadziej), czy może lepiej by Ci było to rzucić w diabły i zacząć od nowa na najnowszej wersji.
bordo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: bordo »

wiesz uczę się z książki wydawnictwa helion o pythonie, wydawało mi się, że tam powinno być wszystko ok
wyświetla mi SyntaxError: invalid syntax
oraz podświetla cudzysłów kończący zdanie

Kod: Zaznacz cały

print "Pierwsze zmienne to: %s, %s, %d, %d[b]"[/b] % (first_string, second_string, first_number, second_number)
Mam Windowsa i pythona 3.2.3
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: Althorion »

W Pythonie 3 print jest funkcją, nie wyrażeniem. Twoja książka mówi o starym Pythonie (z linii 2, musisz w przedmowie sprawdzić dokładnie o którym). Ściągnij odpowiednią wersję albo zmień książkę.



[url=http://docs.python.org/release/3.2.3/library/functions.html#format]Funkcja formatująca (opcjonalna w Pythonie 2, zalecana w Pythonie 3)[/url]
bordo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: bordo »

wielkie dzięki
a jaką mógłbyś mi polecić nową dobrą książkę o pythonie?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: Althorion »

Dokumentacja na stronie Pythona jest IMHO wystarczająco dobra. Ale jeśli chcesz książkę, to mi się spodobała , choć trzeba mieć na uwadze, że jest przegadana, co nie każdemu odpowiada. Nie porusza też bardziej zaawansowanych aspektów Pythona, takich jak integracja z C, za to jest całkiem aktualna (z rzeczy istotnych -- zaniknął podział na repr() i str(), który jest w książce omawiany) i zaznacza różnice pomiędzy starym a nowym Pythonem, więc nie będziesz miał problemu z pisaniem pod dowolną z wersji.
bordo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

[Python] Przypisywanie zmiennych

Post autor: bordo »

Wielkie dzieki:)
ODPOWIEDZ