Jako projekt mam napisać program, który rozwiązuje układ równań liniowych metodą eliminacji Gaussa. Mam taki kod (zapewne jest beznadziejny, ale mi nie zależy na tym, żeby był funkcjonalny, ja chcę to tylko zdać; równania oblicza, raczej dobrze; wkleję samą funkcję liczącą rozwiązującą podany układ)
Kod: Zaznacz cały
void gauss(double **t, double *b, int n){
for (int i=1; i<=n-1; i++)
for (int j=i+1; j<=n; j++)
{
for (int k=i+1; k<=n; k++)
t[j-1][k-1] -= t[i-1][k-1]*t[j-1][i-1]/t[i-1][i-1];
b[j-1] -= b[i-1]*t[j-1][i-1]/t[i-1][i-1];
}
b[n-1] /= t[n-1][n-1];
double s=0;
for (int i=1; i<=n-1; i++){
for (int j=n+1-i; j<=n; j++)
s += t[n-i-1][j-1]*b[j-1];
b[n-i-1] = (b[n-i-1] - s)/t[n-i-1][n-i-1];
}
}
Mam nadzieję, że ktoś, kto to ogarnia, będzie miał chęć mi pomóc.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam