[Turbo Pascal] Suma 20 kolejnych liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
[Turbo Pascal] Suma 20 kolejnych liczb
Napisz program który oblicza sumę 20 kolejnych liczb od podanej od użytkownika dodatniej wartości funkcji wywołanej tak długo aż zostanie podane zero albo liczba ujemna.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2012, o 22:48 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
[Turbo Pascal] Suma 20 kolejnych liczb
W pseudojęzyku byłoby coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
x <- 1;
while x>0 do
begin
wczytaj(x);
wynik <- 10*x*(x+19);
wypisz(wynik);
end
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
[Turbo Pascal] Suma 20 kolejnych liczb
Kod: Zaznacz cały
clrscr;
repeat
write('Podaj liczbe: ');
readln(n);
if n>0 then
begin
for i:=n to n+19 do S:=S+i;
writeln('Suma 20 kolejnych liczb od ',n,' do ',n+19,' wynosi: ',S);
readln;
end;
until n<=0
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 15 razy
[Turbo Pascal] Suma 20 kolejnych liczb
Gaus się w grobie przewracaaniu_ta pisze: for i:=n to n+19 do S:=S+i;