z góry dziekuje za pomoc;)
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <stdlib.h>
main()
{
int n,m,k,l;
int**array;
int i;
int j;
printf("Podaj n
");
scanf("%d",&n);
printf("podaj m
");
scanf("%d",&m);
printf("podaj k
");
scanf("%d",&k);
array=(int**)malloc(n*sizeof(int*)); //przydzielenie pamieci macierzy nxm
for(i=0;i<n;i++)
array[i]=(int*)malloc(m*sizeof(int));
array=(int**)malloc(m*sizeof(int*)); //przydzielenie pamieci macierzy mxk
for(j=0;j<m;j++)
array[j]=(int*)malloc(k*sizeof(int));
array=(int**)malloc(n*sizeof(int*)); //przydzielenie pamieci macierzy nxk
for(i=0;i<n;i++)
array[i]=(int*)malloc(k*sizeof(int));
printf("Podaje macierz nxm
");
for(i=0; i<n; i++) //wpisanie wartosci do macierzy nxm
for(j=0; j<m; j++)
{
printf("Podaj [%d][%d] element
",i,j);
scanf("%d",&array[i][j]);
}
printf("Podaj macierz mxk
");
for(j=0; j<n; j++) //wpisanie wartosci do macierzy mxk
for(l=0; l<k; l++)
{
printf("Podaj [%d][%d] element
",j,l);
scanf("%d",&array[j][l]);
}
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<m;j++)
{
array[i][l]=0;
for(l=0;l<k;l++)
array[i][l]=array[i][l]+array[i][j]*array[j][l];
}
printf("Iloczyn macierzy nxm * mxk
");
for(i=0; i<n; i++) //wyswietlenie macierzy nxk
{
for(l=0; l<k; l++)
printf("%d ",array[i][l]); //w kazdym wierszu spacja
printf("
");
}
for(i=0;i<n;i++)
free(array[i]);
free(array);
getch();
return;
}