[Java] Operacje na macierzach

Zbylos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2012, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: Zbylos »

Witam, mam problem z projektem Javy, otóż dostałem zadanie następującej treści:
Aplikacja: przetwarzanie numerycznych tablic dwuwymiarowych (macierzy)
a) zmiana rozmiaru macierzy: zakres 1-10;
b) losowe generowanie macierzy o elementach całkowitych;
c) wyświetlanie macierzy jak tabeli;
d) obliczanie sumy elementów;
e) obliczanie, suma głównej przekątnej i średniej z przekątnej;
f) wskazanie (podświetlenie) kolumny o najmniejszej średniej;
g) transponowanie macierzy;
h) policzenie kwadratu macierzy;

Jak by ktoś kumaty wiedział jak to zrobić to proszę o pomoc bo sam nie mam pojęcia jak się za to zabrać, z JAVY jestem totalnie zielony...
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 08:26 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: wawek91 »

Masz problem z czymś konkretnie czy w ogóle nie wiesz jak się za to zabrać. Rozumiem, że to ma być aplikacja okienkowa więc poczytaj co nie co o bibliotekach graficznych w Javie np Swing, i trochę na pewno Ci to pomoże. Samo generowanie macierzy czy obliczanie jakiś sum jest banalnie proste, problem możesz mieć tylko ze zrobieniem okienka gdzie użytkownik będzie podawał dane.
Zbylos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2012, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: Zbylos »

W ogóle nie mam pojęcia jak się za to zabrać, programowanie to moja pięta Achillesa, może jak by gość miał dar do przekazywania wiedzy to by było inaczej, po forach szukam ale nie mogę zatrybic o co kaman w tej całej JAV'ie...
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: wawek91 »

Kompletnie nic nie umiesz napisać w Javie? Np gdybyś miał to zrobić w formie konsolowej potrafiłbyś? Na kiedy to masz?
Zbylos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2012, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: Zbylos »

No można tak powiedzieć że kompletnie nic, w konsoli umię zrobić co najwyżej proste programiki takie jak dodawanie dwu liczb odejmowanie itp. A jak jest coś bardziej złożonego to już kaplica, za mało było tych zajęć, i od razu z grubej rury wyjechał. Programista raczej ze mnie nie bedzie wiec ide na systemy i sieci, ale semestr musze zaliczyć jakoś. Mam to na następny weekend zrobić...
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: wawek91 »

W takim razie mogę Ci tylko jedno doradzić. Daj to do działu Ogłoszeń komercyjnych i wyceń jakoś swoje zadanie, ktoś na pewno je zrobi, bo skoro umiesz tyle co mówisz to będzie Ci samemu baaaaardzo ciężko ogarnąć to w przeciągu tygodnia.
Zbylos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2012, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: Zbylos »

Kod: Zaznacz cały

package javaapplication4;
import java.util.Scanner;
import java.util.*;
/**
 *
 * @author Zbylos
 */
public class JavaApplication4 {

    /**
     * @param args the command line arguments
     */
    public static void main(String[] args) {
         Scanner in = new Scanner(System.in);
        Random r = new Random();
 
        // Tworzenie tablicy n-elementowej
        System.out.println("Podaj liczbę");
        int w = in.nextInt();
        int [] tab = new int[w];
 
        // length, oznacza długość tablicy:
        System.out.format("Tablica składa się z %d elementów
", tab.length);
 
        // "Przejście" przez całą tablicę i wypełnienie jej liczbami losowymi
        for(int i=0; i<tab.length; i++)
            tab[i]=r.nextInt(100)+1;
 
        // Wyświetlenie zawartości całej tablicy (każdy element z osobna)
        for(int i=0; i<tab.length; i++)
            System.out.print(tab[i]+" ");
 
        System.out.println();
 
        System.out.println("
Tablica dwuwymiarowa");
        // Tworzenie tablicy dwuwymiarowej:
        int [][] tab2w = new int[4][4]; 
 
        // Wyświetlenie
        for(int i=0; i<tab2w.length; i++){ // "Przejście" przez wiersze
            for(int j=0; j<tab2w[i].length; j++) // "Przejście" przez kolumny
                System.out.print(tab2w[i][j]+" ");
            System.out.println(); // Koniec kolumn w danym wierszu - nowa linia
        }
 
       
        }
    }
mam a), b), c), teraz niewiem jak sie za pozostałe podpunkty wziąść, jak by ktoś pomógł to byłbym wdzięczny...
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:29 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi [code][/code].
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] Operacje na macierzach

Post autor: wawek91 »

Obliczanie sumy elementów to tak samo jak masz to wyświetlanie, pętla w pętli tylko, że w tej zagnieżdżonej pętli dajesz

Kod: Zaznacz cały

suma += tab[i][j]
żeby obliczyć sumę na przekątnej

Kod: Zaznacz cały

if(i == j) suma += tab[i][j]
oczywiście też w pętlach, średniej chyba nie muszę tłumaczyć, punkt f musisz poczytać w jaki sposób podświetlać kolumnę (biblioteka), transponowanie i liczenie kwadratu znajdziesz na wikipedii pozostaje Ci tylko przełożyć to na kod. W razie problemów służę pomocą.
ODPOWIEDZ