[C++] Szukanie wartości minimalnej w tablicy

agggnes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 21 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 18 razy

[C++] Szukanie wartości minimalnej w tablicy

Post autor: agggnes »

Mam do napisania program, który wylosuje \(\displaystyle{ 50}\) liczb, znajdzie wartość minimalną spośród nich oraz wypisze adresy komórek pamięci, w których te liczby się znajdują.
Do obsługi tablic mają być użyte wskaźniki.

Napisałam takie coś, ale ten program losuje liczby większe niż 100, i wypisuje za dużo adresów (wiem to, bo wyświetliłam sobie tablicę).
Bardzo prosiłabym o wskazanie błędów i pomoc w ich poprawie

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
#include<cstdio>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{
    int tab[50];
    int *wsk;
    wsk=tab;
    srand(time(NULL));
    for (int i=0; i<4; i++)
    {
        *wsk=rand()%100;
        wsk++;
        }
        
    cout<<"Tablica ma postac: ";
    wsk=tab;
    for (int j=0; j<50; j++)
    { cout<<*wsk<< " ";
    wsk++;
}
    
    wsk=tab;
    int min=100;
    for (int k=0; k<50; k++)
    {
        if (*wsk<min) min=*wsk;
        wsk++;
        }
    
    wsk=tab;
    for (int m=0; m<50; m++)
    {
        if (*wsk=min) cout<<wsk<<endl;
        wsk++;
        }
        
getchar();
return 0;
}

Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 14:18 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

[C++] Szukanie wartości minimalnej w tablicy

Post autor: cyberciq »

12. Dlaczego i<4? w ten sposob przypisujesz te liczby tylko \(\displaystyle{ 4}\) pierwszym elementom. popraw na i<50 i powinno być ok w tej kwestii
Odnośnie tego, że za dużo adresów wypisuje to masz wypisać adres komórki gdzie jest najmniejsza wartość czy jak? Bo nie zrozumiałem troszeczkę.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 14:18 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi.
agggnes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 21 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 18 razy

[C++] Szukanie wartości minimalnej w tablicy

Post autor: agggnes »

Tak, i<50, nie wiem skąd to 4 wzięłam.
Mam wypisać adresy komórek pamięci, w których są najmniejsze wartości.

Ale wpisałam to i<50 i teraz program wypisuje jedynie tablicę.-- 10 maja 2012, o 21:05 --... teraz ma jeszcze inny humor i wypisał adresy wszystkich 50 liczb :/
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

[C++] Szukanie wartości minimalnej w tablicy

Post autor: cyberciq »

agggnes jeszcze w 36. zmień operator przypisania na porównania(==), bo tak to wyświetlisz wszystkie adresy, a chcesz tylko te z minimalną wartością w tablicy.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ