[Excel] suma iloczynów

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[Excel] suma iloczynów

Post autor: refuss »

Witam
Mam mały problem ze wzorem na sumę kwadratów różnic...
Otóż ogólny wzór pozwala na sumowanie kwadratów róznic dwóch liczb z dwóch różnych tablicz... lecz ja chciałem to uściślić w taki sposób, że z jednej tablicy miałby pobierać kolejne liczby i odejmować je od jednej z drugiej tablicy.
Chodzi mi o taki wzór: \(\displaystyle{ \sum_{1}^{n} (r_{t}-\overline{r}_{t})^{2}}\)
Próbowałem to zapisać następująco: SUMA.XMY.2(A2:A4;B2) lecz wyskakuje N/D. Wie ktoś jak to przekształcić by odejmował to dla jednej liczby?

#EDIT: jak na razie doszedłem do takiej formułki:
=SUMA(POTĘGA(A2-C2;2);POTĘGA((A3-C2);2))
Ale to trochę niedorzeczne tak pisać w nieskończoność....
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

[Excel] suma iloczynów

Post autor: jcubic »

Jeśli masz w kolumnie A2... \(\displaystyle{ r_t}\) a w C2.. \(\displaystyle{ \overline{r}_{t}}\) to możesz zrobić 3 kolumnę D

Kod: Zaznacz cały

=POTĘGA(A2-C2;2)
skopiować komórki (np ciągnąc z róg komórki w dół) i dodać komórkę w dowolnym miejscu

Kod: Zaznacz cały

=SUMA(D2-D300)
- jeśli masz mniej niż 300 to też będzie działać niestety nie mam Exela i testowałem na Open Office-ie.
ODPOWIEDZ