[Java] Atrybut złożony opisany przez dodatkową klasę

anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

[Java] Atrybut złożony opisany przez dodatkową klasę

Post autor: anika91 »

Witam, mam taki problem:

w klasie Pracownik mam atrybut Adres, który ma być atrybutem złożonym opisywanym za pomocą dedykowanej klasy...

Mam też drugą klasę Handlowiec, która dziedziczy po klasie Pracownik .

Jak teraz tworząc nowy obiekt w klasie Handlowiec przypisać mu Adres opisany za pomocą nowej klasy ?

tak wygląda klasa Pracownik:

Kod: Zaznacz cały

w klasie abstrakcyjnej Pracownik chce mieć atrybut złożony Adres opisywany za pomocą dedykowanej klasy Adres:

public class Pracownik extends ObjectPlus  {
	public Adres adres;
i oddzielna klasa Adres przechowywująca odpowiednie pola:

Kod: Zaznacz cały

public class Adres {
	
	String Miasto;
	String Ulica;
	String KodPocztowy;

}
Pytanie jak teraz dla np. tworzonego nowego obiektu w klasie Handlowiec przypisać mu Adres (Miasto, ulicę, kod_pocztowy) ? Muszę chyba utworzyć jeszcze jakiś konstruktor, metodę w klasie Pracownik....
zaczęłam :

Kod: Zaznacz cały

public void setAdres (Adres adres){
 
        this.adres.Miasto=.... ? :/ 
 
        }
i tu chyba nie wiem czy dobrze i jak dalej uzupełnić tą metodę ... :/

Dziękuje za pomoc.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] Atrybut złożony opisany przez dodatkową klasę

Post autor: wawek91 »

Na szybko, bez kompilatora ale wydaje mi się, że skoro pole adres jest publiczne to mozesz spokojnie tak przypisać:

Kod: Zaznacz cały

Pracownik pracownik = new Pracownik();
pracownik.adres.Miasto = "...";
pracownik.adres.Ulica = "...";
pracownik.adres.KodPocztowy = "...";
O to chodziło? A jeśli metoda to może typu

Kod: Zaznacz cały

public void setAdress(String miasto, String ulica, String kod)
ODPOWIEDZ