[Octave] Oblicz wartość metodą iteracyjną

Katana1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 24 sty 2012, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

[Octave] Oblicz wartość metodą iteracyjną

Post autor: Katana1 »

Wykorzystaj metodę iteracyjną do wyliczenia przybliżonej wartości funkcji \(\displaystyle{ y = \frac{1}{x^2}}\) dla \(\displaystyle{ x = 5}\) z dokładnością \(\displaystyle{ 10^{-6}}\).
Zaimplementuj metodę w Octavie.

Macie jakieś pomysły/wskazówki (na metody numeryczne zadanie)?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, o 23:12 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
szw1710

[Octave] Oblicz wartość metodą iteracyjną

Post autor: szw1710 »

A po co tu przybliżenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{5^2}=0.04}\) i jest to wartość dokładna.
Katana1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 24 sty 2012, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

[Octave] Oblicz wartość metodą iteracyjną

Post autor: Katana1 »

Po co mnie nie pytaj... ale chyba trzeba wykorzystać metode Newtona i za bardzo mi nie wychodzi wartość oscylująca w granicy \(\displaystyle{ 0.04}\).
ODPOWIEDZ