[C++] Wypisanie kolejnych potęg liczby

rkolacz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 6 paź 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 21 razy

[C++] Wypisanie kolejnych potęg liczby

Post autor: rkolacz92 »

Witam. Muszę napisać program, który zapyta użytkownika o liczbę, a następnie wyświetli 5 kolejnych potęg wpisanej liczby, np. (dla liczby 2):

\(\displaystyle{ 2^0 = 1\\
2^1 = 2\\
2^2 = 4\\
2^3 = 8\\
2^4 = 16}\)


Proszę o pomoc ...
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, o 21:28 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
agggnes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 21 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 18 razy

[C++] Wypisanie kolejnych potęg liczby

Post autor: agggnes »

co prawda bez użycia pętli for, ale działa:

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
#include<cstdio>
using namespace std;
int main()
{
cout<<"Wprowadz liczbe ";
int n;
cin>>n;
cout<<"Liczba do potegi 0= "<< 1<<endl;
cout<<"Liczba do potegi 1= "<< n<<endl;
cout<<"Liczba do potegi 2= "<< n*n<<endl;
cout<<"Liczba do potegi 3= "<< n*n*n<<endl;
cout<<"Liczba do potegi 4= "<< n*n*n*n<<endl;
getchar();
cin.ignore();
return 0;
}
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

[C++] Wypisanie kolejnych potęg liczby

Post autor: ares41 »

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
#include<conio.h>
using namespace std;
int main(){cout<<"podaj liczbe"<<endl;
int liczba;
cin>>liczba;
int potega;
potega=1;
cout<<"potegi:"<<endl;
for(int i=0;i<5;i++){
cout<<potega<< endl;
potega=potega*liczba;}
getch();
return 0;}
rkolacz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 6 paź 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 21 razy

[C++] Wypisanie kolejnych potęg liczby

Post autor: rkolacz92 »

Dzięki
ODPOWIEDZ