nie moge rozwiazac zadania a wlasciwie 3 zadac
witam
mam 3 zadania do rozwiazania i nie moge sobie poradzic
1 = napisac funkcje uzytkownika ktora oblicza wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ y = \sqrt{ \frac{m}{\sin(a-b)}}}\). argumentami funkcji sa parametry \(\displaystyle{ a,b,m}\). zastosowac funkcje w arkuszu. nastepnie napisac procedure przypisana do obiektu w arkuszu ktora wywoluje funkcje i wyswietla wynik w oknie MsgBox. umiescic okna InputBox do wprowadzenia wartosci a,b oraz m. zaproponowac obsluge bledow
2 = napisac makro za pomcoa ktorego uzytkownik:
- zaznacza dowolny prostokatny zakres komorek arkusza
- wypelnia zaznaczony obszar calkowitymi liczbami losowymi z przedzialu \(\displaystyle{ [-20,20]}\)
- oblicza srednia licz dodatkich oraz srednia liczb ujemnych i wyswietla je w oknie dialogowynm MsgBox oraz zapisuje w aarkuszu
- w zaznaczonym obszarze arkusza zmienia koor tla komorek w ktorych zapisane sa liczby wieksze od sredniej liczb dodatnich na ulubiony kolor autora oraz kolor tla komorek w ktorych zapisane sa liczby mniejsze od sredniej liczb ujemnych na inny kolor
- nadaje obszarowi nazwe wpwadzana w oknie dialogowym inputbox
- oblicza sume liczb z podanego obszaru spelniajacych nastepujace warunki : liczby podzielone przez \(\displaystyle{ k}\) lub niepodzielne przez \(\displaystyle{ (k+1)}\) oraz liczby \(\displaystyle{ \ge .65 \cdot \max(obszar)}\)
Przypisac makro do przycisku polecen z paska narzedzi formularze lub przybornika formantow badz do autoksztaltu
-- 27 mar 2012, o 10:47 --
3 = prosze napisac procedure ktora maluje zaznaczony obszar arkusza flaga czerwono-biala-zielona o nastepnujacych parametrach :poziome pasy o szerokosciach w proporcji \(\displaystyle{ 1:2:3}\). flaga powinna wypelniac jak najwieksza czesc zaznaczonego obszaru.
uruchomic procedure przez klikniecie mysza dowolnego przycisku umieszczonego w arkuszu
[Visual Basic for Applications] Pierwiastki, tabele, flaga
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 mar 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
[Visual Basic for Applications] Pierwiastki, tabele, flaga
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, o 13:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .