[Turbo Pascal] Wypisz liczby, oblicz sumę

Myszka0707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 mar 2012, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSZAWA

[Turbo Pascal] Wypisz liczby, oblicz sumę

Post autor: Myszka0707 »

Wypisz liczby od \(\displaystyle{ 5}\) do \(\displaystyle{ 20}\) ,oblicz ich sumę i podaj wartości
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, o 15:54 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

[Turbo Pascal] Wypisz liczby, oblicz sumę

Post autor: szw1710 »

Istotny fragment programu:

Kod: Zaznacz cały

s:=0;
for i:=5 to 20 do
  begin
    writeln(i);
    s:=s+i
  end;
writeln(s);
Sumę obliczamy sekwencyjnie, tak jak w rzeczywistości: \(\displaystyle{ 5+6=11,\; 11+7=18}\) itd. Stąd na początku podstawiamy za wartość sumy zero i kolejno w pętli zwiększamy ją o kolejne składniki. Jednocześnie wypisujemy je na ekranie. Na końcu wypisujemy także obliczoną sumę.
Myszka0707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 mar 2012, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSZAWA

[Turbo Pascal] Wypisz liczby, oblicz sumę

Post autor: Myszka0707 »

dzięki uratowałeś mnie wielki szasun
ODPOWIEDZ