[Pascal] Suma macierzy

agend
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2012, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

[Pascal] Suma macierzy

Post autor: agend »

Mam problem z takim zadaniam:
Dana jest macierz m na n. Oblicz sumę wszystkich elementów znajdujących się w tej macierzy.
jak na razie mam tyle ale jest to źle czy mógł by mi ktoś to poprawić...

Kod: Zaznacz cały

program Project9;

{$APPTYPE CONSOLE}
   var
  t:array[1..n, 1..m] of real;
   s,i,j : integer ;
  
begin

  s := 0;
  for i := 1 to n n do
  for j := i to m do
s := s+t[i,j];
writeln( s);
  end.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 14:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi code
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

[Pascal] Suma macierzy

Post autor: Errichto »

Masz tablicę rzeczywistych to i dla zmiennej s daj typ rzeczywisty. W piątej linijce od końca masz literówkę - n n
agend
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2012, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

[Pascal] Suma macierzy

Post autor: agend »

Niestety sprawdzarka uznała że błąd kompilacji cokolwiek to znaczy:P:P
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

[Pascal] Suma macierzy

Post autor: Errichto »

To znaczy, że coś jest źle
Jaki konkretnie błąd podaje?
agend
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2012, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

[Pascal] Suma macierzy

Post autor: agend »

coś takiego ale od razu mówie że z programami mam pierwszy raz do czynienia i nie wiem czy to to

Wyjście kompilacji:
Free Pascal Compiler version 2.4.0-2 [2010/02/20] for x86_64
Copyright (c) 1993-2009 by Florian Klaempfl
Target OS: Linux for x86-64
Compiling source_file
main(4,2) Warning: APPTYPE is not supported by the target OS
main(6,13) Error: Identifier not found "n"
main(6,13) Error: Can't evaluate constant expression
main(6,19) Error: Identifier not found "m"
main(6,19) Error: Can't evaluate constant expression
main(12,5) Error: Ordinal expression expected
main(12,17) Error: Identifier not found "n"
main(13,5) Error: Ordinal expression expected
main(13,17) Error: Identifier not found "m"
main(14,8) Warning: Variable "t" does not seem to be initialized
main(16,5) Fatal: There were 8 errors compiling module, stopping
Fatal: Compilation aborted
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

[Pascal] Suma macierzy

Post autor: Errichto »

Najpierw musisz zadeklarować zmienne n oraz m. Tzn. dać linijkę

Kod: Zaznacz cały

n,m: integer;
Do tego przy podawaniu zakresu tablicy trzeba chyba używać liczb (piszę "chyba", bo nie używałem pascala od paru lat i nie pamiętam). Także zamień deklarację tablicy np. na:

Kod: Zaznacz cały

t:array[1..1000, 1..1000] of real;
ODPOWIEDZ