Witam
Potrzebowałbym wskazówek lub napisania paru regułek
Chciałbym to umieścić na stronie w PHP
Oto przykładowy wzór
\(\displaystyle{ (\text{liczba zmienna}) \times 100 \\
\text{liczba zmienna}) \times 120\\
(\text{liczba zmienna}) \times 150\\
(\text{liczba zmienna}) \times 550}\)
oraz podliczanie sumy od przykładowo
\(\displaystyle{ \text{liczba zmienna} = 30\\
\text{druga liczba zmienna} = 50}\)
i chodzi o tą sumę punktów między \(\displaystyle{ 30}\), a \(\displaystyle{ 50}\) - która jest zawarta wzorem [liczba zmienna x 100]
Dziękuje i czekam na odpowiedź
Pozdrawiam
[PHP] Kalkulator
[PHP] Kalkulator
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 14:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
[PHP] Kalkulator
Pobierasz dwie zmienne (np. a i b). Robisz sobie o przebiegach od a do b (skok co 1) np.
W tej pętli po prostu mnożysz według tego wzoru co masz i każdorazowo przypisujesz do sumy np.
Pamiętaj aby na początku programu ustawić $suma jako 0. A dane od użytkownika możesz pobrać metodą np. GET (czyli dane w pasku adresu) i/lub na stronie (który też moze wykorzystać metodę GET, ale wygodniej się dane wprowadza.
Chyba, że źle coś zrozumiałem. Od użytkownika mają być pobierane tylko dwie dane (a ten "wzór" stały)?
Kod: Zaznacz cały
for($i = a; $i = b; $i++)
{
// reszta kodu co ma być w pętli
}
Kod: Zaznacz cały
$suma = $suma + a * 100 + a * 120 + a * 150 + a * 550;
Chyba, że źle coś zrozumiałem. Od użytkownika mają być pobierane tylko dwie dane (a ten "wzór" stały)?
[PHP] Kalkulator
Już tłumaczę dokładnie.
Mam na pewnej stronie ulepszanie jednej z czterech technik.
Przykładowo jedna z nich jest określona wzorem:
1lvl - koszt 100$
2lvl - koszt 200$
wzór to lvl x 100$
Chodzi mi o przypadkową osobę (np. z lvl 50[) co wejdzie w kalkulator i będzie chciała policzyć ile potrzebuje $$$, aby uzyskać lvl70.
Rozumiesz już mniej więcej?:)
Mam na pewnej stronie ulepszanie jednej z czterech technik.
Przykładowo jedna z nich jest określona wzorem:
1lvl - koszt 100$
2lvl - koszt 200$
wzór to lvl x 100$
Chodzi mi o przypadkową osobę (np. z lvl 50[) co wejdzie w kalkulator i będzie chciała policzyć ile potrzebuje $$$, aby uzyskać lvl70.
Rozumiesz już mniej więcej?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
[PHP] Kalkulator
W tym wypadku można zrobić za pomocą sum ciągu arytmetycznego.
Wzór na sumę ciągu arytmetycznego:
\(\displaystyle{ S_n = \frac{a_1 + a_n}{2}n}\)
lvlWejściowy - jaki lvl ma użytkownik
lvlKońcowy - do jakiego ma dojść
wynik - ile $ ma przeznaczyć
\(\displaystyle{ a_1 = 100}\)
Dla sprawdzenia:
lvl 2 -> 200
lvl 3 -> 300
lvl 4 -> 400
lvl 5 -> 500
lvlWyjściowy: 2
lvlKońcowy: 5
A w twoim przykładzie:
Wzór wrzucasz w PHP i masz, samo liczy. Jak inny wzór to 100 zamieniasz na inną np. 120.
Jakbyś chciał to pętlą też można (sumujesz po kolei):
Wzór na sumę ciągu arytmetycznego:
\(\displaystyle{ S_n = \frac{a_1 + a_n}{2}n}\)
lvlWejściowy - jaki lvl ma użytkownik
lvlKońcowy - do jakiego ma dojść
wynik - ile $ ma przeznaczyć
\(\displaystyle{ a_1 = 100}\)
Kod: Zaznacz cały
wynik = S_lvlKońcowy - S_lvlWyjściowy = (((100 + lvlKońcowy*100)/2)*lvlKońcowy) - (((100 + lvlWyjściowy*100)/2)*lvlWyjściowy)
Dla sprawdzenia:
lvl 2 -> 200
lvl 3 -> 300
lvl 4 -> 400
lvl 5 -> 500
lvlWyjściowy: 2
lvlKońcowy: 5
Kod: Zaznacz cały
(((100 + 5*100)/2)*5) - (((100 + 2*100)/2)*2) = 1200
Kod: Zaznacz cały
(((100 + 70*100)/2)*70) - (((100 + 50*100)/2)*50) = 121000
Jakbyś chciał to pętlą też można (sumujesz po kolei):
Kod: Zaznacz cały
$lvlWyjściowy = ...
$lvlKońcowy = ....
$wynik = 0
for($i = $lvlKońcowy; $i = $lvlWyjściowy; $i++)
{
$wynik = $wynik + $i * 100;
}