[C] Kąt w iloczynie skalarnyn
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 paź 2011, o 23:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trn
- Podziękował: 6 razy
[C] Kąt w iloczynie skalarnyn
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak napisać w C program do obliczania kąta w iloczynie skalarnym? Niestety w książce o C nic nie znalazłem, w internecie również nic.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
[C] Kąt w iloczynie skalarnyn
Skorzystaj z prostej własności iloczynu skalarnego.
Jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to wektory, to z jednej strony mamy:
\(\displaystyle{ \left\langle a, b\right\rangle = \sum_{}^{} a_{i}b_{i}}\)
Natomiast z drugiej strony wiemy, że \(\displaystyle{ \left\langle a, b\right\rangle = \left| a\right| \cdot \left| b\right| \cdot \cos \alpha}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to wektory, to z jednej strony mamy:
\(\displaystyle{ \left\langle a, b\right\rangle = \sum_{}^{} a_{i}b_{i}}\)
Natomiast z drugiej strony wiemy, że \(\displaystyle{ \left\langle a, b\right\rangle = \left| a\right| \cdot \left| b\right| \cdot \cos \alpha}\)