[XHTML] Pogrubianie lini w tabeli

Awatar użytkownika
Oleszko12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 11 razy

[XHTML] Pogrubianie lini w tabeli

Post autor: Oleszko12 »

Mam w xhtml zrobić tabelkę 3x3 w której będzie się znajdowało 9 tabel itd. Jedyne czebo nie wiem to jak zrobić aby ta gówna tabela nie miała obramowania zewnętrznego , a w wewnątrz aby miała tylko jedno obramowanie znajdujące się pomiędzy 2 a 3 wierszem.

Moje wypociny to:
<table border="2" frame="void" rules="rows" cellspacing="8" cellpadding="8" > no i to nie jest do końca dobrze, a ja nic innego nie jestem w stanie wymyśleć.

Pomożecie??????

-- 28 lut 2012, o 23:34 --

Kod: Zaznacz cały

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
  <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  <meta name="Description" content=" [wstaw tu opis strony] " />
  <meta name="Keywords" content=" [wstaw tu slowa kluczowe] " />
  <meta name="Author" content="Oliffi" />
  <meta name="Generator" content="kED" />

  <title> Tabela XHTML</title>

  <link rel="stylesheet" href=" [nazwa_arkusza_stylow.css] " type="text/css" />
</head>
<body bgcolor="#408080">

<h1><center>Tabela XHTML</center></h1>
<!---------------------------------------------------------------------------------->
<!---------------------------------------------------------------------------------->
<!---------------------------------------------------------------------------------->

<center>

<table border="2" frame="void" rules="rows" cellspacing="8" cellpadding="8" bgcolor="#ffff80" >

	<tr> <!-------Pierwszy wiersz tabeli najbardziej zewnętrznej  ---------------->
		<td> <!-----Pierwsza komórka w wierszu tabeli najbardziej zewnętrznej, w której znajduje się nowa tabela-------->
			<table border="2" cellspacing="2" cellpadding="2" bgcolor="#408080">
			
				<tr>
					<td >...A...</td>
					<td>...B...</td>
					<td>...C...</td>
					<td>...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...E...</td>
					<td>...F...</td>
					<td>...G...</td>
					<td>...H...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...I...</td>
					<td>...J...</td>
					<td>...K...</td>
					<td>...L...</td>
				</tr>
				
			</table>
		</td> 
<!---Druga komórka w pierwszym wierszu zewnętrznej tabeli-------------------->	
		<td>
			<table border="2" cellpadding="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080">
				<tr>
					<td>...A...</td>
					<td rowspan="3">...S...</td>
					<td>...C...</td>
					<td>...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...E...</td>
				<!-- wycięta komórka w celu scalenia w pionie drugiej kolumny--->	
					<td>...G...</td>
					<td>...H...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...I...</td>
				<!-- wycięta komórka w celu scalenia w pionie drugiej kolumny--->
					<td>...K...</td>
					<td>...L...</td>
				</tr>
			</table>
		</td>
<!-----Trzecia komórka w pierwszym wierszu zewnętrznej tabeli--------------------->	

		<td>
			<table border="2" cellpading="2" celspacing="2" bgcolor="#408080">
				<tr>
					<td>...A...</td>
					<td>...B...</td>
					<td>...C...</td>
					<td>...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td colspan="4" align="center">...S...</td>
					
				<!-- wycięte komórki {F,G,H} w celu scalenia w poziomie drugiego wiersza---->
				
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...I...</td>
					<td>...J...</td>
					<td>...K...</td>
					<td>...L...</td>
				</tr>
			</table>
		</td>
		
	</tr> <!-- Zakończenie pierwszego wiersza zewnętrznej tabeli---------------->
<!-------------------------------------------------------------------------------------->
			
	<tr> <!--Drugi wiersz tabeli zawnętrznej-------> 
		<td> <!---Pierwsza komórka w drugin wierszu tabeli ------->
			<table border="2" cellpading="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080">
			
				<tr>
					<td>...A...</td>
					<td>...B...</td>
					<td>...C...</td>
					<td>...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...E...</td>
					<td>...F...</td>
					<td rowspan="2">...S...</td>
					<td>...H...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...I...</td>
					<td>...J...</td>
          <!-- wycięta komórka w celu scalenia w pionie trzeciej kolumny od drugiego wiersza--->
					<td>...L...</td>
				</tr>
				
			</table>
		</td>
<!---------Druga komórka w drugim wierszu tabeli------------------------------------------------------------->
		<td>
			<table border="2" cellpading="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080">
			
				<tr>
					<td>...A...</td>
					<td>...B...</td>
					<td>...C...</td>
					<td>...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...E...</td>
					<td colspan="2" align="center">...S...</td>
		<!-- wycięta komórka w celu scalenia w poziomie {F,G} komórek w drugim wierszu}--->
					<td>...H...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...I...</td>
					<td>...J...</td>
					<td>...K...</td>
					<td>...L...</td>
				</tr>
				
			</table>
		</td>
<!--------------Trzecia komórka w drugim wierszu tabeli------------------------------>
		<td>
			<table border="2" cellpading="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080">
			
				<tr>
					<td>...A...</td>
					<td colspan="2" align="center" rowspan="2">...S...</td>
		<!-- wycięta komórka w celu scalenia w poziomie pierwszego wiersza {B= s,c}} --->
					<td>...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...E...</td>
	<!-- wycięta komórka w celu scalenia w pionie drugiej kolumny {wiersz pierwszy i trzeci}--->
	<!-- wycięta komórka w celu scalenia w pionie trzeciej kolumny {wiersz pierwszy i trzeci} --->
					<td>...H...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td>...I...</td>
					<td>...J...</td>
					<td>...K...</td>
					<td>...L...</td>
				</tr>
				
			</table>
		</td> <!---Zakończenie drugiego wiersza tebeli------->

<!-------------------------------------------------------------------------------------------->
			
	<tr> <!-- Trzeci wiersz tabeli zewnętrznej------------>
		<td> <!--Pierwsza komórka w trzecim wierszu tabeli----------->
			<table border="2" rules="groups" cellpading="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080">
			                                     <colgroup span="1" align="center"></colgroup>
																					 <colgroup span="1" align="center"></colgroup>
																					 <colgroup span="2" align="center"></colgroup>
				<tr>
					<td align="center">A</td>
					<td align="center">B</td>
					<td align="center">C</td>
					<td align="center">...D...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td align="center">E</td>
					<td align="center">F</td>
					<td align="center">...G...</td>
					<td align="center">H</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td align="center">...I...</td>
					<td align="center">...J...</td>
					<td align="center">K</td>
					<td align="center">L</td>
				</tr>
				
			</table>
		</td> 
			
<!-------------Dróga komórka w trzecim wierszu tabeli--------------------------->
		<td>
			<table border="2" rules="groups" cellpading="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080"> 
			
		<tbody align="center"> <!-- grupowanie w poziomie --------->
			<tr>
					<td align="center">A</td>
					<td align="center">B</td>
					<td align="center">C</td>
					<td align="center">...D...</td>
				</tr>
		</tbody>
				
		<tbody align="center">
				<tr>
					<td align="center">E</td>
					<td align="center">F</td>
					<td align="center">...G...</td>
					<td align="center">H</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td align="center">...I...</td>
					<td align="center">...J...</td>
					<td align="center">K</td>
					<td align="center">L</td>
				</tr>
		</tbody>
				
			</table>
		</td> 
			<!--------Trzecia komórka w trzecim wierszu tabeli-------------------->
		<td>
			<table border="2" rules="groups" cellpading="2" cellspacing="2" bgcolor="#408080">
																					<colgroup span="1" align="center"></colgroup>
																					<colgroup span="2" align="center"></colgroup>
			
			<tbody align="center">
				<tr>
					<td align="center">...A...</td>
					<td align="center">...B...</td>
					<td align="center">...C...</td>
					<td align="center">...D...</td>
				</tr>
			</tbody>
				
			<tbody align="center">
			
				<tr>
					<td align="center">...E...</td>
					<td align="center">...F...</td>
					<td align="center">...G...</td>
					<td align="center">...H...</td>
				</tr>
				
				<tr>
					<td align="center">...I...</td>
					<td align="center">...J...</td>
					<td align="center">...K...</td>
					<td align="center">...L...</td>
				</tr>
				
			</tbody>
				
			</table>
		</td> 
			<!-------------------------------------------------------------------------------------------->
			<!-------------------------------------------------------------------------------------------->
	</tr> <!--Zakończenie trzeciego wiersz tabeli zewnętrznej------->
</table><!--- Zakończenie zewnętrznej tabeli>

</center>





</body>
</html>
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 17:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi [code]
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

[XHTML] Pogrubianie lini w tabeli

Post autor: anna_ »

... abele.html
Awatar użytkownika
Oleszko12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 11 razy

[XHTML] Pogrubianie lini w tabeli

Post autor: Oleszko12 »

Czyli ja mam tą zewnętrzną tabelę pogrupować .
ODPOWIEDZ