[Algorytmy] Jaki jest rząd funkcji T(N)?

smakubaku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2012, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

[Algorytmy] Jaki jest rząd funkcji T(N)?

Post autor: smakubaku »

Jaki jest rząd funkcji \(\displaystyle{ T(N)}\) gdzie \(\displaystyle{ T(N) =}\) liczba mnożeń wykonanych przez poniższy program zakładając, że początkową wartością zmiennej \(\displaystyle{ n}\) jest \(\displaystyle{ N}\)?

Kod: Zaznacz cały

res := 1;
while ( n > 0 ) do{
  for ( int i = 0; i < n; i++) {
         n := n - 2; res := res + i * n
     }
}
\(\displaystyle{ T(N) = \Theta ( \ \ \ \ \ \ )}\)

Opisz wartość zmiennej res w terminach \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ n}\) po zakończeniu działania programu.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 18:52 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi [code]!
ODPOWIEDZ