[Algorytmy] Własność stopu

smakubaku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2012, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

[Algorytmy] Własność stopu

Post autor: smakubaku »

Czy program:

Kod: Zaznacz cały

while  (x < y) do
if (x * 2 < y) then x := x * 2
else y := y - 1
ma własność stopu dla \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) typu integer spełniających warunek?:

a) \(\displaystyle{ 0 < y \wedge 0 < x}\)
b) \(\displaystyle{ 0 < y \wedge x < y}\)

Jeśli nie to podaj kontrprzykład.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 19:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi [code].
maciejsporysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 mar 2011, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POL
Pomógł: 32 razy

[Algorytmy] Własność stopu

Post autor: maciejsporysz »

W pierwszym ma, w drugim nie. Wystarczy dobrać y dodatnie (np y=1) oraz x ujemne (np x=-1)
ODPOWIEDZ