[System zmiennoprzecinkowy] Reprezentacja liczby

Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

[System zmiennoprzecinkowy] Reprezentacja liczby

Post autor: Tomix91 »

Wie ktoś jak zamienić w systemie zmiennoprzecinkowym na 8 bitach liczbe \(\displaystyle{ - \frac{3}{8}}\)
Robię tak:

Kod: Zaznacz cały

1 0111  011
więc \(\displaystyle{ L=-1 \cdot 2^{0} \cdot mantysa}\) bo

Kod: Zaznacz cały

 0111=7
więc \(\displaystyle{ 7-7=0}\) i z tą mantysą mam problem bo jest niby to \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\) ale z tego co wiem trzeba dodać jeszcze jedynkę i nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 10:26 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ