[C++] Wytłumaczenie fragmentu kodu

kasiunia206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lis 2011, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Wytłumaczenie fragmentu kodu

Post autor: kasiunia206 »

czy mógłby ktoś mi pomóc przetłumaczyc kawałek poniższego kodu?

Kod: Zaznacz cały

real sine( real x ){
   real s1, s=x, r=x, n=2;
   x *= x;
   do{   s1 = s;
      s += r=-r*x/(n*n+n);
      n += 2;
   } while( s != s1 );
   return s;}
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 10:23 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[C++] Wytłumaczenie fragmentu kodu

Post autor: wawek91 »

Pytanie brzmi czego nie rozumiesz? Jest to funkcja zwracająca typ real (którego w c++ nie ma) zawierająca w sobie pętle do while.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[C++] Wytłumaczenie fragmentu kodu

Post autor: athame »

wawek91 pisze:Pytanie brzmi czego nie rozumiesz? Jest to funkcja zwracająca typ real (którego w c++ nie ma)...
Na podstawie innych postów wydaj mi się, że gdzieś wcześniej jest linijka o takiej treści:

Kod: Zaznacz cały

typedef double real;

real sine( real x ){ <-- nagłówek funkcji sine przyjmującej jeden argument x
real s1, s=x, r=x, n=2; <-- deklaracja zmiennych typu real (double) i przypisanie do s i r wartości argumentu, a do n liczby 2
x *= x; <-- podniesienie x do kwadratu
do{ s1 = s; <-- przypisanie do s1 wartości argumentu funkcji (przechowywanego teraz w s)
s += r=-r*x/(n*n+n); <-- ???
n += 2; <-- do n dodanie 2
} while( s != s1 ); <-- warunek zakończenia petli
return s;}
Grzesio_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 23 gru 2011, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

[C++] Wytłumaczenie fragmentu kodu

Post autor: Grzesio_ »

\(\displaystyle{ \sin(x)=\sum_{n=0}^{\infty}a_n\\
a_n=\frac{(-1)^n}{(2n+1)!}x^{2n+1}\\
k=2n\\
\frac{a_{n}}{a_{n-1}}=-\frac{ x^2}{k(k+1)}}\)
ODPOWIEDZ