[C] ile liter w wyrazie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 1 raz
[C] ile liter w wyrazie
czy ma ktoś pomysł, jak napisać program, który jako parametr otrzymuje wskaźnik na napis i sprawdza, której literki jest w nim najwięcej potem ją wypisuje? w języku C
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 maja 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
[C] ile liter w wyrazie
Mój pomysł jest taki. Pewnie nie najlepszy.
Tworzysz zmienną char i dwie zmienne int np. c i d.
Do c i d przypisujesz 0.
Do chara przypisujesz pierwszy element napisu. Potem każdy znak po kolei z napisu porównujesz do naszego chara. Jeżeli się zgadza do zmiennej d dodajesz 1.
Jeżeli d>c c=d a d=0;
Następnie do chara przypisujesz kolejny element napisu. Sprawdzasz każdy znak po kolei. Jeżeli się zgadza to znowu d+1.
Znowu sprawdzasz d>c. Jeżeli tak to c=d a d=0.
I tutaj jakąś pętle for musisz zastosować.
Jeżeli coś ciekawszego mi przyjdzie do głowy to dam znać.
Tworzysz zmienną char i dwie zmienne int np. c i d.
Do c i d przypisujesz 0.
Do chara przypisujesz pierwszy element napisu. Potem każdy znak po kolei z napisu porównujesz do naszego chara. Jeżeli się zgadza do zmiennej d dodajesz 1.
Jeżeli d>c c=d a d=0;
Następnie do chara przypisujesz kolejny element napisu. Sprawdzasz każdy znak po kolei. Jeżeli się zgadza to znowu d+1.
Znowu sprawdzasz d>c. Jeżeli tak to c=d a d=0.
I tutaj jakąś pętle for musisz zastosować.
Jeżeli coś ciekawszego mi przyjdzie do głowy to dam znać.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
[C] ile liter w wyrazie
Weź sobie jeszcze zmienną np. char i. W momencie jak zliczasz ilość liter i okazuje się większa niż poprzednio zapisana, to zmieniasz wartość tej zmiennej na literę jaką liczyłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 12 kwie 2009, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
[C] ile liter w wyrazie
mój pomysł:
tworzysz tablicę int tab[256] i ja zerujesz.
liczba elementów to 256 ponieważ masz tyle "znaczków" a nie jest określone w zadaniu że napis składa się tylko z znaków odpowiadających literom
Następnie:
1. odczytujesz znak z napisu
2. sprawdzasz jaki jest numer znaku który odczytałaś
3. wartość tab[numer odczytanego znaku] zwiększasz o 1
4. jeśli to był ostatni znak w napisie przechodzisz do pkt 5. jeśli nie to przechodzisz do następnego znaku i wracasz do pkt 1.
5. przelatujesz tablicę tab w poszukiwaniu największej wartości, zapisujesz indeks tej wartości
6. wypisujesz znak odpowiadający indeksowi
Mam nadzieję że to zrozumiałe i jest w miarę proste do napisania.
tworzysz tablicę int tab[256] i ja zerujesz.
liczba elementów to 256 ponieważ masz tyle "znaczków" a nie jest określone w zadaniu że napis składa się tylko z znaków odpowiadających literom
Następnie:
1. odczytujesz znak z napisu
2. sprawdzasz jaki jest numer znaku który odczytałaś
3. wartość tab[numer odczytanego znaku] zwiększasz o 1
4. jeśli to był ostatni znak w napisie przechodzisz do pkt 5. jeśli nie to przechodzisz do następnego znaku i wracasz do pkt 1.
5. przelatujesz tablicę tab w poszukiwaniu największej wartości, zapisujesz indeks tej wartości
6. wypisujesz znak odpowiadający indeksowi
Mam nadzieję że to zrozumiałe i jest w miarę proste do napisania.