[C] Funkcja sprawdzające liczbę dziewiątek

chikicziki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok
Podziękował: 1 raz

[C] Funkcja sprawdzające liczbę dziewiątek

Post autor: chikicziki »

Witam. Muszę napisać funkcje, która jako parametr dostaje wskaźnik do liczby całkowitej typu int.
Funkcja, ma sprawdzać ile dziewiątek znajduje się w danej liczbie.
Problem polega na tym, że potrafie napisać taki program jeśli bym dostał parametr jako liczbę całkowietą, lecz gdy chodzi o wskaźniki nie mam pojecia jak się za to zabrać.
Pokaże jak zrobiłem tę funkcje dla zwyklej zmiennej całkowitej.

Kod: Zaznacz cały

int ile9(int liczba){
int ile=0;

while(liczba>=9){
if(liczba%10==9){
ile++;
liczba=liczba/10;

}
else{
liczba=liczba/10;
}
}
return ile;
}
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 17:57 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
mikkuexc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 19 maja 2011, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

[C] Funkcja sprawdzające liczbę dziewiątek

Post autor: mikkuexc »

Po prostu w main przekazujesz adres tej zmiennej:

Kod: Zaznacz cały

ile9(&a) // przekazujemy adres tej zmiennej
Potem działamy na wskaźniku:

Kod: Zaznacz cały

int ile9(int *liczba){
int ile=0;

while(*liczba>=9){
if(*liczba%10==9){
ile++;
*liczba=*liczba/10;

}
else{
*liczba=*liczba/10;
}
}
return ile;
}
chikicziki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok
Podziękował: 1 raz

[C] Funkcja sprawdzające liczbę dziewiątek

Post autor: chikicziki »

dzięki!-- 8 lut 2012, o 13:03 --czy ma ktoś pomysł, jak napisać program, który jako parametr otrzymuje wskaźnik na napis i sprawdza, której literki jest w nim najwięcej potem ją wypisuje? w języku C
ODPOWIEDZ