[Algorytmy][PHP] Dopasowanie mnożnika do danych

pawlo1334
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2012, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk

[Algorytmy][PHP] Dopasowanie mnożnika do danych

Post autor: pawlo1334 »

Witam. Właśnie tworzę managera piłkarskiego. Zatrzymałem się na ustalaniu wartości graczy. Chodzi o wzrastanie wartości w zł wraz ze wzrastaniem umiejętności.
To ma wzrastać w taki sposób, że \(\displaystyle{ 60}\) um to \(\displaystyle{ 0,4}\) mln; \(\displaystyle{ 70}\) to \(\displaystyle{ 1,5}\) mln; \(\displaystyle{ 90}\) to \(\displaystyle{ 40}\) mln
czyli algorytm przy 60 to: \(\displaystyle{ 60 \cdot 7}\), przy 70: \(\displaystyle{ 70 \cdot 21,5}\), przy 90: \(\displaystyle{ 90 \cdot 444,5}\)(wartości w tyś).
I jak ustalić funkcję na ten drugi mnożnik? Bo to będą też wartości \(\displaystyle{ 63, 55, 78}\) i wiele jeszcze innych. Proszę o pomoc, bo nie chcę przecież jechać na kilkudziesięciu case czy if, bo to bardzo obciąży serwer.

PS: Gra pisana w PHP, JS(w oparciu o metodologię AJAX), ale akurat ta wartość będzie ustalana w skrypcie PHP.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 13:29 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
paladin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 24 sty 2005, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 19 razy

[Algorytmy][PHP] Dopasowanie mnożnika do danych

Post autor: paladin »

Poeksperymentuj z potęgami. Na przykład wartość = stały współczynnik * (umiejętność)^2. Albo do trzeciej potęgi.
ODPOWIEDZ