[C++] Kumulacja błędów

kasiunia206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lis 2011, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: kasiunia206 »

Czy ten kod ma sens? Chciałabym by program pokazywał mi kumulacje błędów? Mam funkcję sinus i do niej dodaje \(\displaystyle{ h=10^{-n}}\), gdzie \(\displaystyle{ n=10,100, 1000}\) itd. Czy to ma sens?


Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <math.h>
#include<conio.h>
using namespace std; 
float n,i,h,x; 

int main() 


{
cout<<"podaj wartosc n: "; 
cin>>n; 
x=sin(x); 
h=(1/n); //przypisanie do zmiennej h dzialania (1/n)
for (i=1;i<=n;i++) 
{ 
x=x+h; 
cout.precision(16); 
cout<<x<<"
"; 
}
cout<<"koniec obliczen"<<"
"; 
getch();
}
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, o 23:04 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: miki999 »

Skompiluj i zobacz.
Już widzę, że w 13. linijce wyskoczy błąd, bo nie mamy iksa, a chcemy z niego sinusa liczyć.
Po wykonaniu linii 14. pod \(\displaystyle{ h}\) znajduje się stała wartość, która wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\), a nie żadne działanie.
Po wykonaniu pętli w iksie znajduje się po prostu wartość sprzed pętli zwiększona o \(\displaystyle{ 1}\).
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, o 20:31 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
kasiunia206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lis 2011, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: kasiunia206 »

po kompilacjii i uruchomieniu wychodza mi wyniki, le czy one mają sens???
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: miki999 »

Nie mają.
kasiunia206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lis 2011, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: kasiunia206 »

a mogłabym prosić o pomoc w tych zmianach?
bo mam napisać cos na zasadzie "siatki" i szczerze to nie za bardzo rozumiem o co chodzi... a juz tyle razy dostałam po głowie od prowadzacego ze boje sie juz do niego isc i o cos pytac...
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: miki999 »

To napisz dokładnie, co ten program ma robić.
A do prowadzącego lepiej chodzić niż nie chodzić, a później być zdziwionym, że się przedmiotu nie zalicza.
kasiunia206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lis 2011, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Kumulacja błędów

Post autor: kasiunia206 »

program ma liczyc wartość funkcji sin x w każdym punkcie \(\displaystyle{ x_i}\). Punkty\(\displaystyle{ x_i}\) tworz tak jakby siatke. \(\displaystyle{ x_0}\).....\(\displaystyle{ x_n}\). Obliczyc nalezy funkcję sinus z krokiem h, \(\displaystyle{ h=1/n}\), gdzie n=10,100,1000 itd.

--|----------------------------------|---------->

\(\displaystyle{ _0}\) \(\displaystyle{ x_n}\)
Obliczyć
f(x_i)
- \(\displaystyle{ x_i=x_i_-_1+h}\)
- \(\displaystyle{ x_i=x_0+h}\)
ODPOWIEDZ