nalezy napisac program, ktory umozliwi uzytkownikowi ciagle wypisywanie liter.
uzytkownik wpisuje litere i klika enter, wpisuje litere, enter itd az wpisze "x"
program powinien policzyc wszystkie napisane litery a po zakonczeniu wpisywania wypisac na konsole slow "koniec" tyle razy, ile podanych bylo liter.
[C] Pętle
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
[C] Pętle
W mainie dajesz pętle while i korzystasz z funkcji getchar() na przykład. I w warunku while sprawdzasz czy pobrany znak to 'x'. Natomiast liczbę pobranych znaków możesz zapisać np w zmiennej int i później wykorzystać ją w pętli for.
- gewaraz
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
[C] Pętle
popraw tylko to jak tam Ci pasuje
Rafał Gawlik
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
int main(){
char litera;
int licznik,i;
licznik=0;
litera = ' ';
while(litera != 'x'){
litera = getchar();
licznik++;
}
return 0 ;
}