Wyjaśnienie asercji

Marys91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Wyjaśnienie asercji

Post autor: Marys91 »

Witam,
mam o to taką treść zadania:
"Czy podany program jest częściowo poprawny względem asercji?" i tutaj parę przykładów:

Przykład nr 1
\(\displaystyle{ \left\{x=y \right\} \ if \ x>4 \ then \ x:=x+2 \ else \ x:=x-1 \ \left\{x<y \right\}}\)
Przykład nr 2
\(\displaystyle{ \left\{x=y \right\} \ if \ x>5 \ then \ x:=x+3 \ else \ x:=x-1 \ \left\{x<y \right\}}\)

Proszę o wyjaśnienie jak to sprawdzać. Ostatnio też widziałem gdzieś pętle która się nigdy nie kończy. Nie wiem czy to jakoś logiką horea trzeba czy jak?

Ps jeśli zły dział to proszę o przeniesienia
ODPOWIEDZ