[Algorytmy] Oszacuj złożoność algorytmu

bolek155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 sty 2009, o 19:12

[Algorytmy] Oszacuj złożoność algorytmu

Post autor: bolek155 »

Czy ktoś pomógłby obliczyć złożoność algorytmu?

Kod: Zaznacz cały

i=0;
dopóki (i<n) wykonuj:
j=0
wykonuj:
j=j+1;
dopóki (j<n);
i=i+1;
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 09:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj tagów code.
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

[Algorytmy] Oszacuj złożoność algorytmu

Post autor: cyberciq »

Napisz, na czym konkretnie polega problem, bo w sieci jest dużo przykładów obliczania złożonosci algorytmów, które ładnie pokazuja jak to się robi. Najpierw ustal operację dominującą. A potem liczymy ile wykonań tej operacji będzie.

pozdrawiam
bolek155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 sty 2009, o 19:12

[Algorytmy] Oszacuj złożoność algorytmu

Post autor: bolek155 »

Polecenie jest takie: na podstawie fragmentu pseudokodu podaj liczbe porównań i oszacuj złożoność s sensie notacji O(~)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[Algorytmy] Oszacuj złożoność algorytmu

Post autor: adambak »

zauważ, że na każde wykonanie kroku pętli zewnętrznej wypada \(\displaystyle{ n}\) kroków w pętli wewnętrznej, stąd złożoność to \(\displaystyle{ O(n^2)}\).. oczywiście możesz policzyć to dokładnie ile będzie kroków, bo będzie nieco mniej (zważywszy na inną strukturę obu pętli tzn do..while i while..do), ale zrozumiałem że chodzi tylko o to..
ODPOWIEDZ