Witam,
Mam do zamienienia liczę 1,5 z systemu dziesiętnego na szesnastkowy.
Wiem że będzie 1, .. i nie wiem co po przecinku normalnie w systemie szesnastkowym litczby się dzieli i reszta to wynik, natomiast jeśli chodzi o liczbę po przecinku mnoży(przynajmniej tak jest w systemie dwójkowym) a w szesnastkowym mi to nie wychodzi.
[Systemy liczbowe] Zamiana ułamka na system szesnastkowy
[Systemy liczbowe] Zamiana ułamka na system szesnastkowy
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, o 22:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana ułamka na system szesnastkowy
\(\displaystyle{ 1,5_{10} = 1 \cdot 10 ^{0} + 5 \cdot 10 ^{-1} = 1 \cdot 16 ^{0} + 8 \cdot 16 ^{-1} = 1,8_{16}}\)
[Systemy liczbowe] Zamiana ułamka na system szesnastkowy
aalmond czy mógłbyś dokładniej opisać skąd wziąłeś to \(\displaystyle{ 1*16 ^{0} +8*16 ^{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana ułamka na system szesnastkowy
\(\displaystyle{ 1 \ mod \ 16 = 1}\) - reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ \lfloor 0.5 \cdot 16 \rfloor = 8}\) - część całkowita
\(\displaystyle{ \lfloor 0.5 \cdot 16 \rfloor = 8}\) - część całkowita