[Matematyka w informatyce] Zadania ogólne

stud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2012, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica

[Matematyka w informatyce] Zadania ogólne

Post autor: stud »

Witam
Na wstępie chciałbym przeprosić, za to, że być może mój temat ma zły tytuł, lub nie znajduje się tam gdzie powinien. Mam w zasadzie kilka pytań - z jednego przedmiotu o nazwie Matematyczne Podstawy Informatyki, na moich studiach. Stąd uznałem, że najlepiej byłoby umieścić je tutaj, aby nie pisać kilku postów do paru zagadnień.

1. Systemy stałobazowe \(\displaystyle{ k, m, \lambda , \beta}\)
\(\displaystyle{ k=5\\
m=3\\
\lambda = (-1)^{i}
\beta = 2}\)


Policzyć asymetrię, rozpiętość, ulp, dokładność

Mam ten przykład w zeszycie. Bardzo bym natomiast prosił kogoś, o w miare możliwości, wykonanie go i wytłumaczenie mi "co w trawie piszczy" To co mam w zeszycie szczerze powiedziawszy, chyba nie jest zbyt dobrze napisane. Chyba są błędy, tudzież ja czegoś nie mogę poprawnie zinterpretować.
Napiszę, (według tego co mam w zeszycie) że liczba największa wyszła: \(\displaystyle{ 21,25}\)
najmniejsza: \(\displaystyle{ -10,625}\)
a Rozpiętość: \(\displaystyle{ 31,875}\)

2. Systemy uzupełnieniowe - pełne, niepełne.

Systemy U2,U3...

Co nieco w zeszycie mam na ich temat, informacje są jednak mocno pomieszane i nie poparte przykładami.
Ponownie, bardzo bym prosił, o wytłumaczenie (takie jakby kompendium), jakie są reguły w działaniach tego typu, aby lepiej się w tym orientować.
Kiedy/jaki system jest pełny a kiedy/który nie jest ?
Kiedy np. w systemach U1,U2,U3... dodajemy uzupełnienie, a kiedy nie, kiedy dodajemy \(\displaystyle{ 1}\) a kiedy nie, chodzi mi o działania "+ - * /"

3. Algebra Boole'a

W zasadzie, chodzi tu o własność pochłaniania

\(\displaystyle{ x \cdot (x+z) = x \cdot x + x \cdot z =x + x \cdot z = x \cdot (1+z) = x \cdot 1 = x}\)

Wszystko rozumiem aż do \(\displaystyle{ x \cdot (1+z)}\)
(po tym wyrażeniu też rozumiem)
Ale czy ktoś byłby łaskaw wytłumaczyć mi skąd z \(\displaystyle{ x + x \cdot z}\) się wzięło to wyrażenie:
\(\displaystyle{ x \cdot (1+z)}\) ?
Przecież zamiast jedynki, równie dobrze może się chyba pojawić tam 0.

Przepraszam, że tak piszę, ale profesor który nas uczy tego przedmiotu prawie w ogóle na skrzynkę nie zagląda, więc nie za bardzo można się z nim skontaktować.

Jeżeli mój temat bardzo godzi w regulamin, wówczas nie zdziwię się gdy zostanie on usunięty. Za wszelkie utrudnienia przepraszam.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 19:20 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
machina13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 12 kwie 2009, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 6 razy

[Matematyka w informatyce] Zadania ogólne

Post autor: machina13 »

stud pisze: 3. Algebra Boole'a


Wszystko rozumiem aż do \(\displaystyle{ x \cdot (1+z)}\)
(po tym wyrażeniu też rozumiem)
Ale czy ktoś byłby łaskaw wytłumaczyć mi skąd z \(\displaystyle{ x + x \cdot z}\) się wzięło to wyrażenie:
\(\displaystyle{ x \cdot (1+z)}\) ?
Przecież zamiast jedynki, równie dobrze może się chyba pojawić tam 0.
Co prawda nie mam pojęcia co to Algebra Boole'a i nie wiem czy nie mówię głupoty ale:
\(\displaystyle{ x + x \cdot z=x \cdot (1+z)}\) to po prostu wyciągnięcie x przed nawias
ODPOWIEDZ