[C++]Tablice dynamiczne, dodawanie macierzy

kamilall234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2 lis 2008, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dsa
Podziękował: 1 raz

[C++]Tablice dynamiczne, dodawanie macierzy

Post autor: kamilall234 »

Witam. Miałem do napisania program z tablicami dynamicznymi(w postacie macierzy). Jedyny problem jaki mnie napotkał to taki, ze przy losowaniu liczb do tablic, losuje takie same liczby do 2 macierzy. Czy to ja cos źle napisałem czy to procesor zaczyna start od tego samego miejsca ? Oto program:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <ctime>
#include <cstdlib>

using namespace std;
void czytaj(int **&a,int w,int k)
{
    a=new int *[w];
    for(int i=0;i<w;i++)
    a[i]=new int[k];


};

void wypelnij(int **a,int w,int k)
{

        srand(time(0));
        for(int i=0;i<w;i++)
    {
        for(int j=0;j<k;j++)
        {
            a[i][j]=1 + rand()%20;
        }

    }
}
void wyswietl(int **a,int w,int k)
{
        for(int i=0;i<w;i++)
    {
        for(int j=0;j<k;j++)
        {
            cout<<a[i][j]<<" ";
        }
        cout<<endl;
    }
}

void kasuj(int **a,int w,int k)
{
    for(int i=0;i<w;i++)
    {
        delete []a[i];
    }
    delete[]a;
}

void suma(int **a,int **b,int w1,int k1)
{   int dodaw[w1][k1];
    for(int i=0;i<w1;i++)
    {   for(int j=0;j<k1;j++)
        {dodaw[i][j]=a[i][j]+b[i][j];
        cout<<dodaw[i][j]<<" ";
    }
    cout<<endl;}

}
int main()
{   int b,c,d,e;
    int **tab1,**tab2;

    cout<<"Podaj rozmiar tablicy 1 
 Wiersze ?"<<endl;
    cin>> b;
    cin>>c;
    cout<<"Podaj rozmiar tablicy 2"<<endl;
    cin>>d>>e;
    cout<<endl;
    czytaj(tab1,b,c);
    czytaj(tab2,d,e);
    wypelnij(tab1,b,c);
    wypelnij(tab2,d,e);
    wyswietl(tab1,b,c);
    cout<<endl;
    wyswietl(tab2,d,e);
    cout<<endl;
    suma(tab1,tab2,b,c);
    kasuj(tab1,b,c);
    kasuj(tab2,d,e);


    return 0;
}
Grzesio_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 23 gru 2011, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

[C++]Tablice dynamiczne, dodawanie macierzy

Post autor: Grzesio_ »

srand ma być tu i nigdzie indziej

Kod: Zaznacz cały

int main(){
       srand(time(NULL));
kamilall234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2 lis 2008, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dsa
Podziękował: 1 raz

[C++]Tablice dynamiczne, dodawanie macierzy

Post autor: kamilall234 »

Racja dzięki. Koniec tematu.
ODPOWIEDZ