[Java] Konwerter jednostek

piotreksz231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2011, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City, State or Zip Code

[Java] Konwerter jednostek

Post autor: piotreksz231 »

Witam mam do napisania następujący program, jednak za nic nie mogę go dokończyć ponieważ jestem w tym zielony, proszę o pomoc.

Temat jest następujący:
Przeliczanie kilogramów na inne jednostki masy – ma być ich pięć. Podaje się ilość
kilogramów i zostaje podana ta wielkość w wybranej innej jednostce masy. Jednostki
masy wybiera się z listy rozwijalnej, wielkość jednostki podaje się w polu tekstowym.

Kod: Zaznacz cały

package konwerter;

import java.applet.Applet;
import java.awt.BorderLayout;
import java.awt.Choice;
import java.awt.FlowLayout;
import java.awt.Label;
import java.awt.Panel;
import java.awt.TextField;
import java.awt.event.ItemEvent;
import java.awt.event.ItemListener;


public class NewApplet extends Applet implements ItemListener {

 String tabwsp[ ][ ] =
   {
     {"100.000"    , "1000.000" , "2.205" , "5000.000" , "15432.099"},
    
   };
  
     int x,y;
    
    Choice lista1=new Choice();
    Choice lista2=new Choice();
    
    
    Label e1=new Label("Przelicz");
    Label e2=new Label("na");
    Label e3=new Label("Pomnóż Przez");
    Label e4=new Label("Podaj liczbe");
    Label e5=new Label("Wynik");
    
    
    Panel a1=new Panel();
    Panel a2=new Panel();
    Panel a3=new Panel();
    Panel a4=new Panel();


    TextField wynik=new TextField(13);
    TextField Podaj = new TextField(10);
    TextField wynik2 = new TextField(10);
    private Choice o;
    private String liczba;

    
    
    @Override
    public void init() {
        
        
        
        setLayout (new BorderLayout());
        a1.setLayout(new FlowLayout());
        this.add(a1,BorderLayout.NORTH);
        a1.add(e1);
        a1.add(lista1);
        a1.add(e2);
        a1.add(lista2);
        
        a2.setLayout(new FlowLayout());
        this.add(a2,BorderLayout.SOUTH);
        a2.add(e5);
        a2.add(wynik2);
        
        a3.setLayout(new FlowLayout());
        this.add(a3,BorderLayout.EAST);
        a3.add(e3);
        a3.add(wynik);
        
        a4.setLayout(new FlowLayout());
        this.add(a4,BorderLayout.WEST);
        a4.add(e4);
        a4.add(Podaj);
        
        
       
        lista1.add("kilogram");
        lista1.addItemListener(this);
        
        lista2.add("dekagram");
        lista2.add("gram");
        lista2.add("funt");
        lista2.add("uncja");
        lista2.add("karat");        
        lista2.addItemListener(this);
        
    }
    @Override
    public void itemStateChanged(ItemEvent e) {
        
        x=lista1.getSelectedIndex();
        y=lista2.getSelectedIndex();
        wynik.setText(tabwsp[x][y]);   
        if(o==lista1)
       {
       long n=Integer.parseInt(Podaj.getText());
       long m=Integer.parseInt(tabwsp.getText());    
       long liczba=n*m;
       wynik2.setText(""+liczba);
       repaint();
    }
  }
}
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 11:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Taguj nazwę tematu.
ODPOWIEDZ