[c++] zapis do pliku binarnego

kalafior00000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 31 sty 2009, o 11:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

[c++] zapis do pliku binarnego

Post autor: kalafior00000 »

Podejrzewam, ze są to kompletne podstawy, co niestety nie zmienia faktu, ze kompletnie nie rozumiem, jak mam napisac podane funkcje.
W skrócie program tworzy strukturę, dodaje, usuwa, itp.
I teraz mam do niego napisać dwie funkcję:
1. save która zapisuje do pliku binarnego
2. read która z niego czyta

Skleiłam coś takiego, ale to oczywiście nie działa:

Kod: Zaznacz cały

void Save(char *FileName)
{FILE *plik=fopen(FileName,"w+b");
PERSON *ktos=GetFirst();
while(ktos!=NULL)
{ int i=fwrite(ktos, 1, sizeof(PERSON),plik);
if (i<=0) { 
fclose(plik);
return;
}
ktos=ktos->Next;
}
fclose(plik);
}

void Read(char *FileName)
{ FILE *plik=fopen(FileName,"w+b");
if(plik!=NULL) 
{ PERSON *ktos=GetFirst();
while(ktos!=NULL)
{ int i=fread(ktos, 1, sizeof(PERSON),plik);
if (i<=0) { fclose(plik);
return;
}
ktos=ktos->Next;
}
fclose(plik);
}} 
Więc jesli ktos miałby ochote odpocząć chwilę od jedzenia i mi pomóć, będę bardzo wdzięczna
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, o 22:06 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów code.
ODPOWIEDZ