[C] Tworzenie tablicy z tablicy.

Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

[C] Tworzenie tablicy z tablicy.

Post autor: Tomix91 »

Witam, mam do napisania program który ma tworzyć nową tablicę z dodatnich wyrazów starej. Mam problem bo nie wiem za bardzo jaki postawić warunek w pętli mianowicie pisze tak :

Kod: Zaznacz cały

int main(){
double x[20],y[20];
int n,i,k;

printf("Podaj ilość wyrazów tablic
");
scanf("%d",&n);

printf("podaj wartości tablicy x
");
for(i=0;i<=n-1;i++){
       scanf("%lf",&x[i]);
       if(x[i]>0){
             y[k]=x[i];
             k++;
       }
}
for(k;.......)
printf("%lf
",y[k]);
}
Nie jestem pewny co do tego k++; i nie wiem jaki postawić warunek w miejscach kropek.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[C] Tworzenie tablicy z tablicy.

Post autor: wawek91 »

A ja wogóle nie wiem co masz zamiar robić w tej pętli. Przede wszystkim 'Podaj ilość wyrazów tablic' co się stanie jak ktoś poda np 100? Tworzyć nową tablicę rozumiem tworzyć ją dynamicznie czyli użycie malloc'ów itd.
Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

[C] Tworzenie tablicy z tablicy.

Post autor: Tomix91 »

Ta pętla ma mi podawać już tą nową tablicę z samymi wyrazami dodatnimi starej.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

[C] Tworzenie tablicy z tablicy.

Post autor: Mistrz »

Jeśli dobrze rozumiem, co chcesz zrobić, to tak:
1. Zainicjalizuj k na zero gdzieś na początku
2. Na końcu pętli (między Twoją 15. a 16. linijką) napisz int m = k;
3. W tym forze napisz (k = 0; k<m; k++)
To powinno jakoś sensownie działać.
Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

[C] Tworzenie tablicy z tablicy.

Post autor: Tomix91 »

Wielkie dzięki, już wszystko działa jak miało
ODPOWIEDZ