Konfiguracja routera jako Access Point (Pentagram P6362)

anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

Konfiguracja routera jako Access Point (Pentagram P6362)

Post autor: anika91 »

Witam , to Mój pierwszy post na tym forum z nadzieją że w końcu uda mi się rozwiązać problem z którym męczę się już 3 dzień... Od początku:

W domu mam internet radiowy , mam jeden router od mojego dostawcy Dlinka i drugi - Pentagram P6362 .

Chcę z pomocą tego drugiego wzmocnić sygnał wifi w moim domu ponieważ ten pierwszy nie daje rady i na drugim piętrze mam słabiutki zasięg wifi.. Podobno można zrobić tak by ten Router Pentagrama który chce wykorzystać jako Access Point łączył się bezprzewodowo z moim głównym routerem i następnie rozsyłał dalej sygnał mojej pierwotnej wifi. Czytałam że wystarczy ustawić router (ten który ma służyć jako AP) w tryb Repeater i wyłączyć DHCP ... Próbowałam ale niestety , chyba coś nie tak jak trzeba .

Obecnie tego Pentagram-a mam wyzerowanego do fabrycznych ustawień .

Tak wygląda moje okienko po zalogowaniu do ustawień Pentagram-a:

Kod: Zaznacz cały

http://obrazki.elektroda.net/32_1324671820.png
AU
AU
32_1324671820_thumb.png (9.96 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]

1. Próbowałam wchodzić w ustawienia Advanced Settings > WAN Settings , ale nie wiem czy powinnam co kolwiek tutaj zmieniać . Jak wybiorę opcję skanowania to znajduję moją sieć WIFI z routera1 ale czy mam ją tutaj wybrać ?

Kod: Zaznacz cały

http://obrazki.elektroda.net/49_1324672029.jpg
AU
AU
49_1324672029_thumb.jpg (6.31 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
Z tego co naczytałam się należy ustawić router w trybie REPEATER i wyłączyć DHCP Server .
2 . Wchodząc w WLAN Settings mam okienko gdzie widzę SSID routera pentagram (inna niż mojej sieci domowej w Dlinku) (czy tutaj powininam zmienić nazwę SSID na taką samą sieć jak w Dlinku ? ) i jak z resztą ustawień ? tak to wygląda domyślnie :
[url=http://obrazki.elektroda.net/92_1324672061.jpg]
AU
AU
92_1324672061_thumb.jpg (6.96 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
3. Idąc dalej natknęłam się w końcu na ustawienia gdzie jest opcja m.in Lazy Mode, Bridge, Repeater (menu WLAN Settings > WDS Settings ) :
[url=http://obrazki.elektroda.net/74_1324672102.jpg]
AU
AU
74_1324672102_thumb.jpg (6.32 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
4. Po wybraniu np. Repeater z opcji znowu mam możliwość skanowania i znajduję mój router i SSID :
[url=http://obrazki.elektroda.net/2_1324672136.jpg]
AU
AU
2_1324672136_thumb.jpg (7.47 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
Jaki tryb powinnam tutaj wybrać ??

5.Idąc dalej mam jeszcze opcję ACCESS COntrol (filtrowanie MAC) które jest domyślnie wyłączone:
[url=http://obrazki.elektroda.net/78_1324672162.png]
AU
AU
78_1324672162_thumb.png (8.41 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
6. i jeszcze DHCP które podobno mam wyłączyć :
[url=http://obrazki.elektroda.net/76_1324672182.png]
AU
AU
76_1324672182_thumb.png (8.88 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
7. rozwijając menu Security Settings, mam tam jeszcze odnośnie Client Filter , MAC filter itd. :
[url=http://obrazki.elektroda.net/4_1324672196.png]
AU
AU
4_1324672196_thumb.png (13.08 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]
ale czy tutaj też coś zmieniać mam ?

No i to chyba tyle... Teraz pytanie , co musze pozmieniać bo już sobie nie radzę... Głupia blondynka niestety.

TAK wyglądają jeszcze jakieś ustawienia w moim dlinku:
[url=http://obrazki.elektroda.net/43_1324684380.png]
AU
AU
43_1324684380_thumb.png (35.75 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url] [url=http://obrazki.elektroda.net/93_1324684380.png]
AU
AU
93_1324684380_thumb.png (27.33 KiB) Przejrzano 362 razy
[/url]

Bardzo dziękuje za pomoc. Mam nadzieję że w końcu się uda.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Konfiguracja routera jako Access Point (Pentagram P6362)

Post autor: józef92 »

aktualne?
ODPOWIEDZ