[C++] Czy punkt leży nad prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
[C++] Czy punkt leży nad prostą
mam napisać program w C++ który będzie sprawdzał czy punkt leży nad daną prostą, pod nią czy na niej, np prosta \(\displaystyle{ y=x+1}\), wiem że trzeba zastosować pętlę IF ale co dalej? prosiłbym o pomoc bo niczego takiego nie mogę znaleźć
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, o 14:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
[C++] Czy punkt leży nad prostą
Wow. Najpierw opiszmy sobie matematycznie jak takie coś wygląda. Powiedzmy, że mamy dany punkt \(\displaystyle{ (x _{0}, y _{0})}\) i prostą \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Jak sprawdzić czy ten punkt leży nad prostą?
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
[C++] Czy punkt leży nad prostą
podstawiając do równania tej prostej współrzędne dago punkty?
to jeśli lewa strona wyjdzie taka sama jak prawa tzn że punkt leży na prostej tak? a jak sprawdzić czy leży nad nią czy pod nią? też podobną metodą? jeśli lewa strona jest większa od prawej to punkt leży nad prostą a jak jest mniejsza od prawej strony to leży pod prostą?
to jeśli lewa strona wyjdzie taka sama jak prawa tzn że punkt leży na prostej tak? a jak sprawdzić czy leży nad nią czy pod nią? też podobną metodą? jeśli lewa strona jest większa od prawej to punkt leży nad prostą a jak jest mniejsza od prawej strony to leży pod prostą?
[C++] Czy punkt leży nad prostą
No właśnie. To zostaje to tylko opisać w programie. Pierwsza lekcja z C++. Więc problem jest jaki?
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
[C++] Czy punkt leży nad prostą
mam już gotowy program tylko chce żeby to sprawdzanie nie kończyło się dla jednego punktu, np po sprawdzeniu jednego punktu chce żeby sprawdził kolejny, trzeba zapewne zastosować pętle for, tak? tylko gdzie??
Kod: Zaznacz cały
#include<stdlib.h>
#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;
int main()
{
int y,x;
float x0,y0;
cout<<"wspoorzedna x punktu= ";
cin>>x0;
cout<<endl;
cout<<"wspolrzedna y punktu= ";
cin>>y0;
cout<<endl;
cout<<"Punkt ma wspolrzedne: "<<"("<<x0<<","<<y0<<")"<<endl;
if(y0>x0+1)
{
cout<<"punkt lezy nad prosta y=x+1"<<endl;
}
else
{
if (y0<x0+1)
{
cout<<"Punkt lezy pod prosta y=x+1"<<endl;
}
else
{
cout<<"punkt lezy na prostej y=x+1"<<endl;
}
}
getchar ();
system("pause");
return 0;
}
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, o 14:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj kod w znacznikach [CODE]
Powód: Umieszczaj kod w znacznikach [CODE]