[C++]Klasa wprowadzająca listę-niezrozumialy zapis

diego_maradona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 80 razy

[C++]Klasa wprowadzająca listę-niezrozumialy zapis

Post autor: diego_maradona »

Ostatnio w jednej książce sprawdzalem przykładowe wprowadzenie struktury listy do języka C++. Zdziwił mnie zapis dwóch funkcji

Kod: Zaznacz cały

	virtual bool search(const Type& searchItem) const =0;
	//Function to determine wheter searchItem is in the list.
	//Postcondition: Returns true if searchItem is in the list, otherwise the value false is returned.

        virtual void insertFirst(const Type& newItem) = 0;
	//Function to insert newItem at the beginning of the list.
	//Postcondition: first points to the new list, newItem is
	//inserted at the beginning of the list,
	//last points to the last node in the list,
	//and count is incremented by 1

   
Co oznacza to = 0 na końcu każdego prototypu? Początkowo myślałem że to coś w rodzaju domyślnej wartości zwracanej przez funkcję, ale po chwili stwierdziłem że nie może to być prawdą bo druga funkcja jest typu void.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[C++]Klasa wprowadzająca listę-niezrozumialy zapis

Post autor: wawek91 »

i zakładka 'czysta wirtualność'
diego_maradona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 80 razy

[C++]Klasa wprowadzająca listę-niezrozumialy zapis

Post autor: diego_maradona »

Czyli to = 0 jest po to by kompilator nie szukał definicji?
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[C++]Klasa wprowadzająca listę-niezrozumialy zapis

Post autor: wszamol »

To =0 oznacza tyle, że funkcja jest czysto wirtualna, a co za tym idzie klasa jest abstrakcyjna i nie tworzy się obiektów takiej klasy. Po takiej klasie się dziedziczy. Ale to wszystko jest napisane w linku, który podał wawek91
ODPOWIEDZ