[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Awatar użytkownika
pioootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Post autor: pioootrek »

Witam. Mam narysować schemat blokowy do pewnego przykładu. Jednak nie wiem czy wybieram dobre równanie rekurencyjne, ani czy dobrze naszkicowałem wykres.
Oto dane jakie posiadam:


Schemat postanowiłem naszkicować z pierwszego wzoru po prawej stronie, z równania rekurencyjnego podstawiając wartości a1 i b podane z lewej strony.
Po uporządkowaniu aby y[n] było po lewej stronie samo, zrobiłem taki schemat blokowy:
AU
AU
75308775375944606494.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 99 razy
Jednak nie podoba mi się w nim nieco to 2x, tam raczej powinno być coś ala x[n] raczej?
Czy jest to dobry schemat, z dobrego równania czy muszę gruntowanie wszystko przebudować?

Proszę o jakieś porady, wskazówki.

Pozdrawiam.
Xitami

[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Post autor: Xitami »

a nie ma tu czasem dodatniego sprzężenia zwrotnego?
Awatar użytkownika
pioootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Post autor: pioootrek »

Nie mam pojęcia, polecenie w zadaniu wygląda następująco:
Ćw1. Wyznaczyć odp. układu I rzędu dla następujących warunków
b) zmiana mnożnika b:=2 (pozostałe dane bez zmian x[n]:=u[n] a1:=-0.5 y_1:=0 )
-Zapisać równanie rekurencyjne i narysować schemat blokowy dla podpunktów b,c,d

To wszystko jest zrobione, tylko pytanie, czy schemat blokowy jest odpowiedni?
Xitami

[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Post autor: Xitami »

coś narysowałem, nie jestem przekonany czy wiem co robię
Awatar użytkownika
pioootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Post autor: pioootrek »

Xitami pisze:coś narysowałem, nie jestem przekonany czy wiem co robię
To przecież nie jest nawet schemat blokowy?
Xitami

[Schematy blokowe]rekurencja,stworzenie schematu czy dobrze?

Post autor: Xitami »

tak wyobrażam sobie działanie ukladu opisanego twoim schematem
ODPOWIEDZ