[C++] Program oblicza wartość wyrażenia 2 do potęgi k

Paulina-Anna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 24 razy

[C++] Program oblicza wartość wyrażenia 2 do potęgi k

Post autor: Paulina-Anna »

Czy mógłby mi ktoś pomóc z następującym zadaniem?

Napisz program, który oblicza wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} 2^k}\),

gdzie n jest liczbą naturalną, podaną przez użytkownika.

Oto, do czego na razie doszłam:

Kod: Zaznacz cały

int k,n,suma;
int p=1;
cin>>n;

for(int k=0; k<=n; k=k+1)

{
p=p*2;
suma=??????
}

cout<<p;
Dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 19:21 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj o tagach Code. Przyjąłem, że to C++, ale pewności nie mam.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[C++] Program oblicza wartość wyrażenia 2 do potęgi k

Post autor: wawek91 »

skorzystaj z funkcji 'pow' a do suma dodawaj kolejne wartości zwrócone przez 'pow'
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

[C++] Program oblicza wartość wyrażenia 2 do potęgi k

Post autor: Errichto »

dość istotne uproszczenie:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} 2^k = 2^{n+1} - 1}\)
Xitami

[C++] Program oblicza wartość wyrażenia 2 do potęgi k

Post autor: Xitami »

Errihto@ uważasz, że 2=3 ? :-)

w C można np. tak:

Kod: Zaznacz cały

main(OOl){scanf("%d",&OOl);printf("%d",(001<<(OOl+'/'/'/'))-'}'+'{');}
troszkę poprawiłem

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
	int 	k, n, 
		suma,                    // tu będziesz coś dodawać, warto od czegoś zacżąć
		p= 1;                    // przemyśl to jeden 
	cin>>n;

	for(int k=0; k<=n; k=k+1)   // popatrz na wzór, zakres zmienności "k"
	{
		p= p*2;
		suma= suma + p;          // po prostu
	}
	cout << p;                  // p? to po co liczysz suma?
	return 0;
}
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 17:50 przez Xitami, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

[C++] Program oblicza wartość wyrażenia 2 do potęgi k

Post autor: Errichto »

Xitami pisze:Errihto@ uważasz, że 2=3 ?
Uważasz, że h=ch?
Na szybko podałem wzór, zakładając, że liczymy sumę od \(\displaystyle{ k=0}\). Trzeba odjąć jedynkę.

fajny program
ODPOWIEDZ