[Pascal] Przekształć program aby wykorzystywał for/while

kalik

[Pascal] Przekształć program aby wykorzystywał for/while

Post autor: kalik »

Kod: Zaznacz cały

program sumowanie;
var n,i:integer;
s,a:real;
begin
write ('Podaj ile liczb wysumować');
read (n);
if n>0 then
begin
s:=0;
i:=0;
repeat
write ('Podaj liczbę');
read (a)
i:=i+1
s:=s+a
until i=n;
writeln (s);
end
else
writeln ('brak danych');
end.
Zadanie polega na takim przekształceniu programu żeby wyliczał \(\displaystyle{ S= \sum_{i=1}^{n} i}\) z wykorzystaniem
a) pętli while
b) pętli for
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, o 14:56 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

[Pascal] Przekształć program aby wykorzystywał for/while

Post autor: Kamil Wyrobek »

Zacznę od tego, że totalnie nie ma wcięć. Nie potrafię się odczytać w tym programie...
po drugie brakuje Ci w kilku miejscach średników.

Kod: Zaznacz cały

program sumowanie;

{$APPTYPE CONSOLE}

var
i,n:integer;
a,s:double;


begin
  write ('Podaj ile liczb wysumowac ');
  read (n);

    if n>0 then

       begin
         s:=0;
            for i:=1 to n do
              begin
                write('Podaj liczbe ');
                read(a);
                s:=s+a;
                writeln('Suma ',i:3,' podanych liczb wynosi: ',s:0:0);
              end
        end

    else
    writeln('blad danych');

  readln;
  readln;

end.
ODPOWIEDZ