[Octave] Obliczanie gęstośći prawdopodobieństwa.

blazeyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2011, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin

[Octave] Obliczanie gęstośći prawdopodobieństwa.

Post autor: blazeyos »

Witam,
mam do obliczenia krzywą gęstości prawdopobieństwa, dla dwóch sygnałów losowych. Udało mi się dojść do etapu ich wyświetlenia ale mam problem z ich obliczeniem. Uprzejmię proszę o radę.

Kod: Zaznacz cały

clear all; 
% długość próbki 
dl = 200; 
dll = 200; 
%zaszumienie sygnału 
syg = rand(1,dl); 
sygn = randn (1, dll); 
subplot(2,1,1); 
plot(syg) 
grid on; 
title('Sygnał losowy - wygenerowany funkcją rand'); 
subplot (2,1,2); 
plot (sygn); 
grid on; 
title ('Sygnał losowy - wygenerowany funkcją randn'); 
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[Octave] Obliczanie gęstośći prawdopodobieństwa.

Post autor: Kartezjusz »

rozkład ciągły czy dykretny?
blazeyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2011, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin

[Octave] Obliczanie gęstośći prawdopodobieństwa.

Post autor: blazeyos »

Rozkład jest tu właściwie dyskretny. Jak w komputerze może być coś ciągłego ? Kwestia systemu zapisu liczb i tzw. skończoności realizacji. Muszę tak wyskalować to, co mamy na osi Y, by pole pod rozkładem było równe 1. Tzn. całka z tego rozkładu ma wynosić 1. Policzył bym (gdybym wiedział jak przełożyć to na octave) pole za pomocą metody kwadratów (i tak mamy dyskretne wartości i brak podanej funkcji, więc chyba tylko tak się da). Czy da się wyznaczyć mnożnik z równania:

pole_bez_obróbki * mnożnik = 1

Potem wszystkie otrzymane próbki mnożę przez mnożnik. Chyba wystarczy i wspomniane pole będzie już równe 1.

Tylko jak to zapisać w octave do w.w kodu.
Pozdr.
blazeyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2011, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin

[Octave] Obliczanie gęstośći prawdopodobieństwa.

Post autor: blazeyos »

Tak jak ja i inni widzę mają taki sam problem, no ale jakieś wyjście z tej sytuacji musi być.
ODPOWIEDZ