[Algorytmy] algorytm rekurencyjny obliczania wielomianu

Pan Salva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 gru 2011, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 3 razy

[Algorytmy] algorytm rekurencyjny obliczania wielomianu

Post autor: Pan Salva »

Jak stworzyć algorytm rekurencyjny obliczania wielomianu n-tego stopnia? I jak będzie wyglądał jego schemat blokowy? nie byłem na ostatnich zajęciach z algorytmiki, a materiały w sieci nie przekazują mi tego zrozumiale.
Xitami

[Algorytmy] algorytm rekurencyjny obliczania wielomianu

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

double f(double * w, int n, double x){
        if( n==1 ) return *w;
        else return *w + x*f(w+1, n-1, x);}
        
main(){//                                 y= ... + w[0]*x^2 + w[1]*x + w[2]
        double w[]={1,2,3}, y;
        y=f(w, sizeof(w)/sizeof(w[0]), 0.1);
        printf("%f
", y);}
ale tak jest niezgrabnie, fajniej było by liczyć podając współczynniki wielomianu w odwrotnej kolejności,
czyli obliczać y = ... + w[3]*x^2 + w[1]*x + w[0]
pokombinuj
ODPOWIEDZ