[Excel] Funkcja kwadratowa i jej pierwiastki

jakubinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 gru 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

[Excel] Funkcja kwadratowa i jej pierwiastki

Post autor: jakubinho »

Chcę obliczyć pierwiastki równania kwadratowego \(\displaystyle{ 2x ^{2} +5x+2=0}\) . W Kolumnie G1 mam wpisane 2, w H1 5, w I1 2. W komórce J

Kod: Zaznacz cały

=POTĘGA(H1;2)-4*G1*I1
, W komórce K mam z tego pierwiastek.
Natomiast w komórce L wstawiłem

Kod: Zaznacz cały

=(-H1-K1)/(2*G1)
. Wynik wychodzi błędny bo -2 zamiast -1/2. Jak ustawić tutaj kolejność działań?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2011, o 16:23 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

[Excel] Funkcja kwadratowa i jej pierwiastki

Post autor: anna_ »

To równanie ma dwa pierwiastki, \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
Xitami

[Excel] Funkcja kwadratowa i jej pierwiastki

Post autor: Xitami »

[M1] =(-H1+K1)/(2*G1)

w Excelu można potęgować operatorem ^
POTĘGA(a; b) == a^b
w tym przypadku POTĘGA(H1;2) czyli H1^2
gdyby takich obliczeń było hektary to lepsze może być H1*H1
ODPOWIEDZ