Kod BCD

Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Kod BCD

Post autor: Robson1416 »

Witam, mam taki problem:

Mamy liczby : x = -4,35; y=-7,63
Polecenie : oblicz sumę x i y przedstawionych w kodzie BCD+3 w zapisie U9.

Jak zamienić powyższe liczby na system U9 ? Próbuje to rozgryźć i nie mogę zrozumieć o co chodzi i jak się to robi. Proszę o pomoc.
Xitami

Kod BCD

Post autor: Xitami »

Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Kod BCD

Post autor: Robson1416 »

Jeszcze takie pytanie mam tą liczbę -7,63 zamieniam ją na bcd plus 3, a potem na zapis u9 i teraz jest pytanie w bcd plus 3, 7 = 10 i jak teraz zrobić żeby stała się 9, po poprostu 0001 ?
Xitami

Kod BCD

Post autor: Xitami »

nie jestem pewny co to BCD+3, ale... może 7,63 + 3 = 10,63 = 89,36?
ODPOWIEDZ