IEEE 754 - do sprawdzenia

norsil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2011, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

IEEE 754 - do sprawdzenia

Post autor: norsil »

Mam takie 2 zadania do zrobienia.
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy rozwiązałem je dobrze ?
a) Przedstaw liczby : -1.5 oraz 384 w zmiennoprzecinkowej postaci IEEE 32b


-1,5
1 01111111 100000000000000000000000

384
0 10000111 100000000000000000000000

###################################
b) Zapisz dziesiętnie liczby zmiennoprzecinkowe IEEE 32b:
###################################

PRZYKŁAD 1
1 10000110 11000000000000000000000
z cecha bity ułamkowe mantysy

z = 1 - liczba jest ujemna
c = 10000110(BIAS=127) = 134 - 127 = 7
m = 01,11000000000000000000000= 1,75

Mamy wszystkie niezbędne składniki, wyliczamy wartość liczby:

L(IEEE 754) = (-1)zm2c = (-1)^1 × 1,75 × 2^7 =
-1 x 1,75 x 128 = = -224

###################################
###################################

PRZYKŁAD 2
0 01111110 10110010000000000000000
z cecha bity ułamkowe mantysy

z = 0
c = 01111110(BIAS=127) = 126 - 127 = -1
m = 01,10110010000000000000000(U1) = 1,703125

L(IEEE 754) = (-1)^0 × 1,703125 × 2^-1 = 0,8515625
Xitami

IEEE 754 - do sprawdzenia

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

union {float f;
int i;} U;
 
main(){
        U.i=0b11000011011000000000000000000000;
        printf("%f", U.f);}
ODPOWIEDZ