[Pascal] Funkcja liniowa

wolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2011, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

[Pascal] Funkcja liniowa

Post autor: wolly »

Witam! Wie ktoś może jak bedzie wyglądał program w dev-pascal liczący funkcje liniową \(\displaystyle{ y=ax+1}\). Dodam, że musi być zastosowana pętla repeat until.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2011, o 16:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[Pascal] Funkcja liniowa

Post autor: adambak »

a co to znaczy "liczyć funkcję liniową"?
wolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2011, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

[Pascal] Funkcja liniowa

Post autor: wolly »

sorka może się źle wyraziłem chodzi mi po prostu o przedstawienie funkcji liniowej y=ax+b w dev-pascal za pomocą pętli repeat until-- 4 gru 2011, o 20:43 --proszę o pomoc
Xitami

[Pascal] Funkcja liniowa

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

var a,b,x,k,h:real;
begin
	readln(a,b); 	
	h:=-b/a;
	x:=0; k:=1;
	if h<x then x:=h;
	if h>k then k:=h;
	
	h:=k + (k-x)*0.1;
	x:=x - (k-x)*0.1;
	k:=h;

	h:=(k-x)/24;
	repeat
		writeln(x:10:5, a*x+b:10:5);
		x:= x+h;
	until x>k;
end.
ODPOWIEDZ