[Pascal] najwięcej małych liter w linii.

RSM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 13 razy

[Pascal] najwięcej małych liter w linii.

Post autor: RSM »

Witam, mam za zadanie napisać w Pascalu program, który dla danego pliku tekstowego wypluwa maksymalną liczbę małych liter w linii.
Napisałem coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

program najwiecejwlinii;
var plik:text;
    aktualna:integer;
    max:integer;
    znak:char;
begin
max:=0;
assign(plik, 'C:\2.4.2\bin\i386-win32\plik.txt');
reset(plik);
while not eof(plik) do begin
      aktualna:=0;
      while not eoln(plik) do begin
           read(plik,znak);
           If (znak<='a') and (znak>='z') then aktualna:=aktualna+1;
      end;
      readln(plik);
      If aktualna>max then max:=aktualna;
      end;
close(plik);
writeln('liczba malych liter, to', max);
readln;
end.
Niby się kompiluje, niby jest ok, ale po uruchomieniu pojawia się błąd 'program exited with exitcode=3'.
Co jest nie tak?
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[Pascal] najwięcej małych liter w linii.

Post autor: adambak »

jesli chcesz ilość małych liter to napewno nierówności źle napisałeś w tym sprawdzeniu..-- 3 gru 2011, o 16:12 --z tego co znalezłem to exitcode=3 oznacza Path not found.. musi być problem z plikiem(ścieżką), napewno musisz podawać całą ścieżkę, nie wystarczy tylko od folderu w którym jest program?
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 13 razy

[Pascal] najwięcej małych liter w linii.

Post autor: RSM »

No tak, nierówności poprawiłem wcześniej.
To chyba jakiś błąd w ustawieniach kompilatora. Dzięki
Xitami

[Pascal] najwięcej małych liter w linii.

Post autor: Xitami »

... 88-195000D
ODPOWIEDZ